У України майже закінчилися ударні дрони Bayraktar

Коментарi:

Збройні сили України перестали використовувати турецькі дрони Bayraktar TB2 для ударів по російській армії, оскільки більша частина їх була збита, пише Business Insider з посиланням на висновки аналітиків.

Минулого року Україна заявляла, що від початку вторгнення Росії отримала 50 ударних безпілотників цього типу. У перші місяці війни ЗСУ вражали ними танки, бронетехніку та патрульні катери. Однак російська армія швидко адаптувалася до таких дронів, головним чином за рахунок вдосконалення своїх засобів радіоелектронної боротьби.

«Загальна оцінка безпілотників, таких як TB2, полягає в тому, що вони добре працюють без складного протиповітряного та радіоелектронного захисту», — каже експерт із безпілотних та роботизованих військових систем у Центрі військово-морського аналізу Семюел Бендетт.

За його словами, турецькі дрони, будучи відносно повільними і низьколітними, стали зручною мішенню для цілого ряду добре організованих систем ППО. "Ми бачили це в Лівії та Нагірному Карабаху", – зазначив Бендетт.

«Щойно російські військові об'єдналися, вони змогли збити багато ТБ2», — каже експерт. Зараз, за його словами, Україна застосовує цей тип безпілотників для розвідки, спостереження та розвідки, а не для нападу.

ЗСУ використовують «сучасну оптику та датчики дронів, щоб спрямовувати інші безпілотники для атак, залишаючись поза досяжністю російських систем ППО та РЕБ», пояснив Бендетт поточну тактику української армії.

Згідно з оцінкою західних аналітиків, Росія більш ніж за рік війни опинилася на передньому краї у боротьбі з безпілотниками і щомісяця збиває близько 10 тис. дронів. Через засоби боротьби з безпілотниками ЗСУ насилу вдається спостерігати за територією за 15 км від лінії бойового дотику, писав The Economist з посиланням на джерело в українській галузі виробництва та використання дронів.

«Вони займаються чорною магією в електромагнітному захисті. Вони можуть глушити частоти, підробляти GPS, відправляти безпілотник на неправильну висоту, тому він просто впаде з неба», — розповідало джерело.

Радіоелектронна боротьба Росії стала «критичним компонентом», що призводить до величезних втрат українських безпілотників, зазначають в Об'єднаному королівському інституті з питань безпеки та оборони (RUSI).

"У міру того, як російські військові адаптуються, не може бути місця для самозаспокоєності", – вважають аналітики RUSI, наголошуючи, однак, що військова ініціатива, як і раніше, на боці України.