Ставленики Кремля в Херсоні, Луганську та Донецьку просять негайно провести референдуми про приєднання до Росії

Коментарi:

Члени громадської палати самопроголошеної "Луганської народної республіки" закликали главу "ЛНР" Леоніда Пасічника негайно провести референдум про входження до складу Російської Федерації.

З таким же проханням до глави самопроголошеної "Донецької народної республіки" Денису Пушиліну звернулися і члени республіканської громадської палати. Документ, також прийнятий одноголосно.

Заступник голови окупаційної адміністрації Херсонської області Кирило Стремоусов також заявив про аналогічні звернення місцевих жителів. За його словами, люди хочуть впевненості в тому, що їх не залишать, і вимагають гарантій того, що регіон стане суб'єктом Російської Федерації.

Що це було – поки не ясно: узгоджена в Кремлі кампанія з підготовки до "референдуму" (з метою оголосити захоплені території "своїми" і потім пригрозити Україні використанням зброї масового ураження в разі атаки на них). Або ініціатива на місцях.

Тому що незважаючи на заклики, глава "ОП "ЛНР" Олексій Карякін зазначив, що зараз рано говорити про конкретну дату його проведення. За його словами, організація плебісциту – не "не питання одного дня".

Також звучить думка, що з прискореною підготовкою до "референдуму" пов'язано і повернення до Херсона призначеного росіянами "голови військово – цивільної адміністрації Херсонської області" Володимира Сальдо.

У вересні Кремль відклав референдуми про приєднання окупованих територій України на невизначений термін. На це вплинув успішний український контрнаступ під Харковом і найбільша поразка російських військових з початку війни. Спочатку плебісцит розраховували провести в травні, потім переносили на вересень, після цього — на листопад.