Справа про 12-мільйонні збитки на Южно-Українській АЕС: оголошено нові підозри

Коментарi:

Встановлено нових учасників схеми розкрадання 12,3 млн грн на Южно-Українській АЕС при закупівлі систем кондиціонування. Це Фінансовий директор і керівник двох компаній. Загальна сума збитків підприємству за двома епізодами перевищує 40 млн грн.

Про це повідомляє прес-служба НАБУ.

"Детективи Національного бюро і прокурори САП встановили двох нових учасників схеми розкрадання 12,3 млн грн на Южно-Української АЕС при закупівлі систем кондиціонування. Це фінансовий директор і керівник двох компаній. Сьогодні, 12 серпня, їм оголошено підозри у вчиненні злочинів, кваліфікованих за ч.5 Ст. 27 ч. 5 ст. 191 КК України. Оновлені також підозри раніше встановленим учасникам схеми, а саме її організатору (фактичному керівнику двох компаній) і начальнику управління ВП «Южно-Українська АЕС» ДП «НАЕК «Енергоатом», – йдеться в повідомленні.

За даними слідства, начальник управління виробничо-технічної комплектації ВП «Южно-Українська АЕС» протягом 2011-2012 рр. сприяв перемозі двох комерційних структур в торгах із закупівлі систем промислового кондиціонування, що проводяться атомною електростанцією. Обладнання поставили за завищеними цінами, в результаті чого інтересам держави завдано збитків у розмірі понад 12,3 млн грн. Детективи повідомили чиновнику про підозру ще в липні 2021 року. Йому інкриміновано ч.5 ст. 191 КК України.

«В ході слідства детективи встановили причетність до скоєння злочину ще двох осіб, а саме фінансового директора одного з підприємств, що забезпечив фінансування злочинної схеми, і керівника двох юридичних осіб, що сприяв завищення вартості поставленого на АЕС обладнання», – інформує НАБУ.

Зазначається, що це вже другий виявлений факт корупції на ВП «Южно-Українська АЕС» ДП «НАЕК «Енергоатом». Перший стосувався нанесення службовцями держпідприємства збитків майже в 28 млн грн при закупівлі електрощитового обладнання. Справа за обвинуваченням 17 осіб розглядається у ВАКС.