Третя країна ЄС підтримала заборону на візи росіянам

Коментарi:

Чехія слідом за Естонією і Фінляндією підтримала зупинку видачі віз росіянам. Заборона могла б бути ефективним обмежувальним заходом, заявив глава МЗС країни Ян Ліпавський, головуючої в Європейській Раді, в ефірі телеканалу BFMTV.

"На тлі російської агресії, яку постійно посилює Кремль, про звичайний туризм для російських громадян не може бути мови», – сказав він. Ліпавський додав, що винесе цю тему на обговорення на неформальній зустрічі міністрів закордонних справ Євросоюзу в Празі в кінці серпня.

Раніше Фінляндія і Естонія закликали до обмеження в'їзду росіян в ЄС аж до заборони туристичних віз. Наприкінці липня всі партії Фінляндії проголосували за введення заборони на візи росіянам. Після цього число відмов у візі з боку Гельсінкі збільшилася в 10 разів. 11 серпня вже естонська влада повідомила про намір через тиждень закрити свої кордони для громадян РФ з шенгенськими візами, виданими Республікою. Виняток зроблять для співробітників дипломатичних представництв, міжнародних перевізників, а також деяких інших категорій. У перспективі під заборону також можуть потрапити росіяни з візами від інших європейських держав.

У Єврокомісії раніше виключили повну заборону на візи для росіян, оскільки вона суперечить нормам Союзу. Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що насилу може собі уявити такі обмеження. Він запевнив, що Німеччина продовжить видавати шенгенські візи росіянам. Якби санкції були спрямовані проти всіх, "включаючи невинних", це послабило б їх ефективність, вважає Шольц.