Золото скіфів з Амстердама повернуть Україні, – суд Нідерландів

Коментарi:

Верховний суд Нідерландів поставив крапку у справі про «скіфське золото».

Художні цінності передадуть Україні.

У Нідерландах після 9 років судових баталій ухвалили остаточне рішення щодо «скіфського золота». Верховний суд підтвердив рішення, ухвалене Апеляційним судом Амстердама у жовтні 2021 року, та відхилив скаргу «кримських музеїв».

Справа про «скіфське золото»

Нагадаємо, що у 2013 році київський Музей історичних коштовностей України, а також чотири музеї у Криму сформували колекцію для виставки. До неї увійшли коштовності скіфів Північного Причорномор'я.

До січня 2014 року мистецькі цінності перебували в Німеччині, а на початку лютого 2014 року експонати перевезли до археологічного музею Алларда Пірсона в Амстердамі. Там було організовано виставку.

У цей час в Україні відбувалася Революція гідності, а пізніше Росія підступно окупувала Крим. Після цього виникла дискусія, куди повертати експонати: Київ чи кримські музеї.

Міністерство культури України заочно вилучило експонати із захоплених росіянами музеїв та передало на зберігання до Національного музею історії України. У свою чергу Міністерство закордонних справ звернулося до посольства Нідерландів з офіційною нотою та попросило повернути коштовності Україні.

14 грудня 2016 року окружний суд в Амстердамі ухвалив рішення, згідно з яким колекція скіфського золота, що складається з 565 предметів, має бути повернена Україні, а не кримським музеям. Але у січні 2017 року «кримські музеї» почали заперечувати рішення.

Судова тяганина тривала довгі роки, але сьогодні Верховний суд Нідерландів поставив крапку у цій справі.