Під загрозою загибелі тисячі диких тварин і птахів Смарагдової мережі на Миколаївщині

Коментарi:

Через підрив росіянами Каховської ГЕС 160 тисяч птахів та понад 20 тисяч диких тварин опинилися під загрозою загибелі.

За словами міністра захисту довкілля та природних ресурсів Руслана Стрільця, велика вода, по суті, просто змиває усе наше біорізноманіття. Під загрозою зникнення 5 об'єктів Рамсарських угідь і 9 об'єктів міжнародної Смарагдової мережі площею понад 76 тисяч гектарів. Тільки на Миколаївщині – 15 об’єктів Смарагадової мережі. Зокрема, це ділянки Чорноморського біосферного заповідника, НПП «Білобережжя Святослава», Дніпровсько-Бузький лиман, Березанський лиман, РЛП «Кінбурнська коса».

"Відновити ці екосистеми у тому первинному вигляді, як їх створила природа, буде майже неможливо. На це підуть десятки років. І жодні кошти у світі не повернуть нам нашу унікальну природу", – цитує Стрільця пресслужба міністерства.

Він також звернув увагу на те, що затоплення земель призведе до деградації ґрунтового покриву, ерозії й змиє увесь родючий шар ґрунту у воду, що своєю чергою не лише знищить наші родючі ґрунти, а й спричинить забруднення водних ресурсів річки Дніпро.

Ще одним з наслідків катастрофи Стрілець назвав втрату найціннішого ресурсу – води.

«На сьогодні ми вже втратили третину води з Каховського водосховища, яку накопичили завдяки весняному водопіллю», – зазначив Стрілець.

За словами очільника міндовкілля, через паводок можливе погіршення якості води, адже тонни побутових відходів, відходів руйнації й усього, що накопичувалося роками на узбережжі водосховища, потрапить у Дніпро, а звідти й у Чорне море.

Підрив дамби серйозно ускладнив ситуацію із забезпеченням питною водою у Дніпропетровській, Запорізькій та Миколаївській областях.

Він також наголосив, що підірвавши Каховську ГЕС, окупанти знищили можливість постачання дніпровської води в Крим, адже рівень Каховського водосховища настільки критичний, що вода просто не потрапить до Північно-Кримському каналу.

Через підрив росіянами дамби Каховської ГЕС Україна вже втратила 6,5 кубокілометра води. Щосекунди з Каховського водосховища витікає близько 40 тисяч кубометрів води.

Уряд виділив 120 мільйонів гривень Держводагентству для сталого забезпечення жителів Миколаєва питною водою. Буде реалізований проєкт, за яким вода в місто буде подаватися руслом річки Інгулець в спеціальному режимі роботи», – повідомив Руслан Стрілець.