НАБУ озвучило фабулу справи, за якою затримано голову Верховного суду Князєва

Коментарi:

У НАБУ розкрили перші подробиці справи про хабар голові Верховного суду Князєва

Про це повідомляє сайт бюро.

За даними слідства, 2002 року український бізнесмен (ймовірно, Костянтин Жеваго) придбав 40,19% акцій гірничо-збагачувального комбінату у чотирьох компаній (судячи з усього, йдеться про Полтавський ГЗК).

Через 18 років колишні акціонери звернулися до господарського суду з позовом, щоб визнати договір купівлі-продажу недійсним і повернути собі акції ГЗК. Проте суд відмовив у задоволенні вимог.

У 2022 році апеляційний суд скасував рішення першої інстанції та визнав недійсним договір про продаж комбінату.

"Щоб не допустити втрати акцій, на початку березня 2023 р. бізнесмен вступив у змову з адвокатом одного зі столичних адвокатських об'єднань, який мав зв'язки із суддями Верховного Суду. Протягом березня-квітня 2023 року він передав адвокату 2,7 млн дол. США ( 1,8 млн дол. США – суддям Верховного Суду, решта – як "оплата" посередницьких послуг).

Зрештою Верховний Суд у квітні 2023 року ухвалив рішення на користь бізнесмена. У ході слідчих дій НАБУ та САП задокументували передачу та отримання двома траншами 2,6 млн дол. США.

При отриманні другого траншу 450 тис. дол. США 15 травня 2023 року Голову ВС та адвоката було викрито "на гарячому", – йдеться в повідомленні НАБУ.