Судді Верховного суду ініціювали висловлення недовіри Князєву

Коментарi:

На пленумі Верховного суду ініціювали висловлення недовіри голові суду Всеволоду Князєву, затриманому на хабарі у розмірі 2,7 млн. доларів.

Нагадаємо, правоохоронці викрили корупційну схему, у якій брало участь керівництво Верховного суду. Зокрема, на хабарі у 2,7 млн. доларів спіймали голову Верховного суду України Всеволода Князєва.

У САП підтвердили затримання голови Верховного Суду України Всеволода Князєва. Про це сьогодні на брифінгу заявив прокурор САП Олександр Омельченко.

"Наразі затримано голову Верховного суду та вживають заходів щодо перевірки інших осіб, їх причетності до кримінального правопорушення. Наразі ще не вручили (підозра, – ред.), оскільки КПК дає нам 24 години для вручення повідомлення про підозру, воно готується і буде вручено", – сказав він.

Прокурор зазначив, що наразі не повідомлено про підозру жодній особі, але двох людей уже затримано. Відкрито провадження за ч. 4 ст. 368 та ч. 4. ст. 369 ККУ (отримання неправомірної вигоди та пропозиція та обіцянка такої вигоди). Санкція статті передбачає покарання від 8 до 12 років ув'язнення.

Нагадаємо, українські правоохоронці викрили корупційну схему, в якій брало участь керівництво Верховного суду. Йдеться про хабарі у розмірі 2,7 мільйона доларів. Князєв став найвищим за статусом чиновником України, впійманим на хабарі.

Хто такий Всеволод Князєв

Всеволод Князєв є уродженцем Миколаєва, закінчив Миколаївський гуманітарний інститут Українського державного морського технічного університету та Одеську національну юридичну академію.

Кар'єру розпочав у Миколаєві, у 2001 році став адвокатом, працював юрисконсультом та викладачем. Вперше був призначений суддею у 2013 році, з 2015 до 2017 року очолював Миколаївський окружний адміністративний суд. 2017 року став суддею Верховного Суду, входив до складу Касаційного адміністративного суду.

У жовтні 2021 року був обраний головою Верховного Суду, вступив на посаду 1 грудня того ж року замість Валентини Данишевської.

Зазначимо, до повноважень Верховного Суду відносять розгляд касаційних скарг, перегляд рішень нижчестоящих судів (якщо встановлено порушення міжнародних зобов'язань України), розгляд апеляцій щодо деяких категорій справ, розгляд справ, у яких відповідачами є президент, Верховна рада, Вища рада правосуддя та суперечки щодо загальнонаціональних виборів.

Згідно з декларацією за 2020 рік, у Князєва є квартира та житловий будинок у Миколаєві, у Києві він орендує квартиру на 133 квадратні метри. Його сім'я володіє автомобілем Mercedes-Benz GLE 250. 2020-го його зарплата становила близько 200 тисяч гривень на місяць. На банківських рахунках у Князєва та його дружини було близько 240 тисяч доларів та 55 тисяч гривень.

Із запровадженням військового стану в Україні декларації суддів, як та інших чиновників, закрили.