Ефективність української ППО досягла 90%

Коментарi:

Ефективність української протиповітряної оборони зростає, у тому числі за рахунок отриманої західної зброї, а також успішної організації підрозділів ЗСУ, які відстежують приліт ракет і дронів, що запускаються Росією.

У свою чергу, невдала організація ракетних атак не дала Росії важливої переваги у повітряній війні, яка б забезпечити успіхи на землі. Ударна міць Росії виснажується: зараз вона багато в чому покладається на ракети, що надходять прямо із заводів, а також продовжує використовувати іранські дрони, що імпортуються.

За даними командування ВПС України, з 28 квітня, коли Росія після деякої перерви відновила досить активні обстріли української території, було випущено 67 ракет та 114 дронів. Лише сім ракет і 11 дронів досягли мети (у тому числі в Умані, де ракета, яка потрапила до багатоквартирного будинку, вбила 23 людини, включаючи шістьох дітей).

Таким чином, ефективність ППО досягла 90%: було збито 163 об'єкти зі 181. При цьому у Києві цей показник склав 100% – на вулиці міста впали лише уламки збитих об'єктів.

Тим часом, з лютого по липень 2022 р. Україні вдалося перехопити лише 174 крилатих ракети – трохи більше 10% з випущених 1500, про які повідомила Росія, зазначає у свіжій аналітичній доповіді «Ракетна війна Путіна» Іен Вільямс, експерт вашингтонського Центру досліджень.

Вже у жовтні, коли Росія розпочала масовані обстріли енергетичних та цивільних об'єктів, коефіцієнт перехоплення становив, за оцінками Пентагону, 40-50%, зазначає Вільямс. До грудня він досяг 75-80% (за один день 15 листопада Україна збила 75 крилатих ракет), а в січні становив від менше 80% до майже 90%.

У випадку з іранськими дронами (дані щодо них Вільямс наводить окремо) коефіцієнт перехоплення у вересні-листопаді становив приблизно 5-20%, а в грудні в деяких випадках вже сягав 40%.

Підвищення ефективності системи ППО в ході конфлікту запобігло проникненню російських бойових літаків у глибокий український тил і «великою мірою зумовило перебіг війни», зазначає Вільямс. Основними чинниками стали розосередженість українських частин ППО, мобільність груп, сформованих для перехоплення ракет та дронів, їхнє успішне маскування. З жовтня-листопада значний внесок стали робити зенітні комплекси та інші засоби ППО, надані західними країнами.

Серед них – німецькі зенітно-ракетні системи IRIS-T, американсько-норвезькі NASAMS, європейські SAMP/T, американські HAWK. У квітні Київ також отримав два комплекси Patriot. Якраз ракетою Patriot на початку травня над Київською областю вперше було збито російську гіперзвукову ракету «Кинжал», яку, як вважалося, не можна було перехопити.

ВСУ заявили, що збили ракету Путіна, яка «незбивається»

Новий пакет допомоги США на $1,2 млрд, оприлюднений 9 травня, включає насамперед різні засоби та боєприпаси ППО.

Російська повітряна кампанія не дала стратегічного ефекту, необхідного для рішучої перемоги, пише Вільямс: «Росія сильно недооцінила масштаби зусиль, необхідних для досягнення її цілей. На початковому етапі війни вона не змогла забезпечити потужну кампанію [з ліквідації українських цілей] і намагалася атакувати занадто багато об'єктом занадто невеликою кількістю ракет протягом дуже короткого часу». Надалі Росія дуже часто змінювала пріоритети, а постачання високоточних боєприпасів були нерегулярними, додає експерт.

При вторгненні російське військове командування порушило положення своєї доктрини, яка, зокрема, передбачає придушення основних вогнищ опору за допомогою масштабного ракетно-артилерійського обстрілу ще до вступу військ на територію противника, вказує експерт з російських збройних сил Марк Галеотті, автор книги «Ведомості, що нещодавно вийшла». Путіна: від Чечні до України». За його словами, не було нічого із передбаченого доктриною – ні обстрілу, ні єдиного командування, ні довгострокового планування, ні необхідного постачання.

Росія вже демонструє ознаки виснаження ракетного запасу, додає Уїльямс. Аналіз уламків стратегічних крилатих ракет Х-101, випущених 23 листопада, показав, що їх було зроблено не раніше вересня.

Вільямс робить висновок: "Якщо Росія зможе значно збільшити виробництво, їй доведеться скоротити частоту масових ракетних ударів до, можливо, одного-двох на місяць. Вона може й надалі закуповувати та запускати іранські дрони Shahed-136, але [тепер] дуже невелика їхня кількість проникає крізь українську протиповітряну оборону, тому вони навряд чи зможуть завдати значної шкоди, якщо не вважати того, що Україні доведеться витрачати свої кошти ППО".