І рф, і США намагатимуться підняти уламки дрону, збитого над Чорним морем

Коментарi:

Дрон збили там, де «дуже-дуже глибока вода»

США вживають заходів, щоб уламки безпілотника МQ-9, що впав у Чорне море, не потрапили в чужі руки, заявив координатор стратегічних комунікацій Ради національної безпеки Джон Кірбі, передає CNN.

«Не вдаючись до подробиць, можу сказати, що ми зробили кроки для захисту нашого майна у вигляді цього конкретного дрону. Це власність Сполучених Штатів, і нам не хотілося б, щоб хтось, крім нас, придбав його», — підкреслив Кірбі.

При цьому він зазначив, що там, де впав дрон, дуже глибока вода. Зараз у США вирішують, чи можна провести «заходи щодо його вилучення». Кірбі також додав, що Вашингтон постарався «мінімізувати розвідувальну цінність» дрону для тих, хто може виявити його раніше за американців. Раніше представник Пентагону генерал Патрік Райдер запевнив, що МQ-9 не потрапив до рук російських військових.

У свою чергу секретар Ради безпеки рф Микола Патрушев заявив, що росія спробує отримати залишки американського безпілотника, що впав у Чорне море. «Я не знаю, чи зуміємо ми дістати чи ні, але те, що це робити треба і цим займатимемося, обов'язково», — сказав він, зазначивши, що технічні можливості для цього є.

Максимальна глибина Чорного моря сягає 2210 метрів. Точні координати падіння дрону не розкривалися, але сторони називали районом події води на південь від Криму. За даними Національного управління океанічних та атмосферних досліджень США, глибина там перевищує 1000 метрів, і її не зможе витримати водолаз навіть із потужним спеціальним обладнанням.

14 березня Європейське командування ЗС США заявило, що російський винищувач Су-27 зіткнувся з американським розвідувальним безпілотником MQ-9 над Чорним морем, після чого дрон упав у міжнародні води. Літак здійснив «небезпечне та непрофесійне перехоплення» і пошкодив гвинт апарату, а перед цим скидав на нього паливо, стверджували у Вашингтоні.

У свою чергу, російське Міноборони заявило, що винищувачі не застосовували бортове озброєння і не вступали в контакт з безпілотником США. За версією відомства, дрон потонув сам, оскільки «перейшов у некерований політ внасОКлідок різкого маневрування».

Про інцидент було повідомлено президенту США Джо Байдену. Російського посла Анатолія Антонова викликали до Держдепартаменту США для пояснень. Дипломат заявив, що інцидент стався у «зоні проведення спеціальної військової операції», до якої росія просила «не входити, не проникати».

Кірбі наголосив, що США продовжать польоти над Чорним морем, незважаючи на подію з американським дроном. За його словами, якщо таким чином Росія хоче утримати Вашингтон від польотів та операцій у міжнародному повітряному просторі, то «цього не станеться». «Чорне море не належить жодній країні. І ми збираємося продовжувати робити те, що необхідно для забезпечення інтересів нашої національної безпеки в цій частині світу», – наголосив Кірбі.