Середній термін життя російського солдата в Україні оцінили у 60 днів

Коментарi:

За рік війни в Україні зникли безвісти як мінімум 1365 солдатів із Росії та самопроголошених республік Донбасу. Таку цифру надала «Нова газета. Європа» після аналізу 9905 постів у групах «ВКонтакті», де військових, які виїхали на фронт, шукають їхні родичі.

Видання зазначає, що реальна кількість зниклих набагато вища, оскільки далеко не всі родичі повідомляють про це в соцмережах. За оцінкою голови правозахисної групи «Громадянин. Армія. Право» Сергія Кривенка, насправді може йтися про 24 тисячі осіб. «Безвісти зниклі — це переважно загиблі, чиї тіла не знайдені. На даний момент нам відомо про 12 тисяч верифікованих загиблих. Зниклих, швидше за все, удвічі більше», — каже він. Офіційних даних із цього приводу немає.

При цьому "Нова" виявила закономірність, згідно з якою в середньому солдати зникають через 60 днів після відправлення на фронт. Щонайменше 50 людей зникли під час облоги Маріуполя навесні 2022 року. «Ми з сестрою обійшли всі морги та обдзвонили всі госпіталі, писали заяви куди тільки можна. Всі кажуть — чекайте, інформації немає», — пише син Віталія Чекала, який зник безвісти.

Влітку в боях за Попасну та Рубіжний зв'язок із рідними втратили 40 солдатів, при наступі на Піски — ще 20. Число таких випадків різко зросло після оголошення президентом Володимиром Путіним мобілізації у вересні. Тоді за місяць зникло 170 військових. Більшість із них на Донеччині, де знаходиться одна з найгарячіших точок фронту — Бахмут, а також під Харковом — там ЗСУ провели успішний контрнаступ.

Потім сплеск повідомлень про зниклих безвісти був зафіксований у січні — після удару українських сил по табору мобілізованих у Макіївці. Тоді Міноборони підтвердило загибель 89 солдатів, хоча згодом із відкритих джерел з'ясувалося, що жертв було більше – повідомлення про них надходять досі.

У січні родичі військових опублікували 850 постів про втрату зв'язку з близькими у групах «ВКонтакті» — у 6 разів більше, ніж першого місяця війни. Кожен сьомий пост пов'язаний із пошуком зниклих ще навесні чи влітку.

За даними 24 лютого, підтверджені втрати російських військових на війні в Україні перевищили 15 100 осіб. Їхні імена встановили «Російська служба Бі-бі-сі» та «Медіазону» на основі відкритих джерел. Серед мобілізованих загинули 1214 людей.

Кількість жертв за рік вторгнення перевищила офіційні втрати СРСР на війні в Афганістані, яка тривала дев'ять років. Тоді загинув 15051 радянський військовий.

За оцінкою британської розвідки, до лютого реальні втрати російської армії в Україні досягли 175–200 тисяч людей. Серед них 40-60 тисяч убитими. США в останній оцінці наводять загальну цифру 200 тисяч, голова Об'єднаного комітету начальників штабів американської армії генерал Марк Міллі говорив, що втрати значно перевищують 100 тисяч.

Один із наймасштабніших розгромів російської армії стався під Вугледаром, під час штурму якого було знищено дві елітні бригади морської піхоти. Сили РФ зазнали рекордних втрат – 1000 осіб за два дні, стверджував міністр оборони Великобританії Бен Уоллес.

При наступі під Вугледаром, яким командував Рустам Мурадов, російський генералітет не взяв до уваги особливості місцевості — відкриті поля, усіяні мінами, розповідав представник сил оборони Таврійського спрямування Олексій Дмитрашковський. При цьому Путін проблеми в цьому не побачив і навіть підвищив Мурадова в званні.