У Верховній Раді залишилося 405 народних депутатів: позбавлено мандата колишнього миколаївця Волошина

Коментарi:

Тепер в парламенті залишилось 405 народних депутатів, і це новий рекорд з мінімальної кількості обранців у Раді.

Верховна Рада достроково припинила повноваження депутатів від забороненої партії ОПЗЖ Наталії Королевської, її чоловіка Юрія Солода та Олега Волошина. Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

У 2019 році під партійними знаменами ОПЗЖ до Верховної Ради України пройшло 44 парламентарі. Станом на сьогодні їх кількість зменшилась до 34.

Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну фракція ОПЗЖ розсипалась на дві депутататські групи: «Платформа за мир та життя» і «Відновлення України», ще шестеро опзжистів стали позафракційними.

З березня 2022 року розпочався процес втрати депутатських мандатів представниками ОПЗЖ. 15 березня 2022 року від мандата відмовився Ілля Ківа. Через втрату громадянства у листопаді минулого року Верховна Рада відібрала мандат у Вадима Рабіновича. На початку грудня 2022 року, посилаючись на сімейні обставини, мандат добровільно склала Юлія Льовочкіна. У січні 2023 –го Верховна Рада позбавила мандатів Віктора Медведчука, Рената Кузьміна та Тараса Козака, оскільки напередодні президент Володимир Зеленський позбавив цих політиків українського громадянства. 6 лютого від мандату відмовився Ігор Абрамович. 24 лютого за власним бажанням склали мандати Наталя Королевська, її чоловік Юрій Солод та депутат Олег Волошин.

Також в ЗМІ вже з місяць обговорюється інформація, що наступним представником ексОПЗЖ, який складе депутатський мандат, буде Вадим Столар.