Європарламент проголосував за трибунал для Путіна

Коментарi:

Європейський парламент ухвалив резолюцію щодо створення спеціального трибуналу для президента Росії Володимира Путіна, йдеться на сайті законодавчого органу. За неї проголосували 472 євродепутати, проти — 19, ще 33 парламентарі утрималися.

Члени Євросоюзу мають домагатися створення спеціального міжнародного трибуналу для переслідування злочину агресії проти України, скоєного політичним та військовим керівництвом Росії та Білорусі, йдеться у резолюції Європарламенту.

Окремо у повідомленні Європарламенту згадуються «звірства, здійснені російськими військами» в Ірпені та Бучі.

Читайте також Зеленський: Я не розумію, чи живий Путін і хто ухвалює рішення

Європарламент вирішив, що трибунал проти Путіна проводитимуть за аналогією з Нюрнберзьким процесом — у співпраці з Україною та міжнародною спільнотою. Такі трибунали раніше створювалися через ООН для судового переслідування винних у військових злочинах у колишній Югославії та Руанді.

Перший крок до створення трибуналу – це розслідування військових злочинів проти України міжнародною прокуратурою, йдеться у резолюції. Необхідно створити механізм розслідування таких злочинів, наголосив єврокомісар з питань юстиції Дідьє Рейндерс, виступаючи перед Європарламентом (цитата з Deutsche Welle).

Основна складність провести такий судовий процес – той факт, що Росія входить до складу постійних членів Ради Безпеки ООН. Члени Ради безпеки мають право вето, тому будь-яке питання, що стосується війни в Україні, буде паралізоване.

На Путіна та Лукашенка поширюється міжнародний імунітет від іноземної кримінальної юрисдикції, тож у будь-якому разі для організації процесу знадобиться потужна підтримка світової спільноти.

Тому головне завдання для ініціаторів резолюції — знайти юридичне обґрунтування для переслідування Путіна, наголошується у резолюції Європарламенту. У документі йдеться, що ЄС та Україна мають шукати підтримку у Генеральній Асамблеї ООН та на інших міжнародних форумах.

Створення трибуналу покаже російській громадськості та міжнародній спільноті, що Путін та його прихильники справді можуть постати перед міжнародним судом за злочини агресії в Україні, йдеться у заяві Європарламенту.

Українські офіційні особи закликають створити міжнародний трибунал для суду над російським керівництвом із весни 2022 року. Наприкінці року створити трибунал закликала вже голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн.

Розслідування злочинів російської армії вже веде міжнародний суд у Гаазі. Однак він може посадити на лаву підсудних лише безпосередньо відповідальних за злочини, тому процес може не торкнутися Путіна та його оточення, писала «Російська служба Бі-бі-сі».