Зеленський: Я не розумію, чи живий Путін і хто ухвалює рішення

Коментарi:

Президент України Володимир Зеленський заявив, що не розуміє, з ким у Росії вести переговори і не впевнений, що президент РФ Володимир Путін живий. Про це він розповів, виступаючи з відеозв'язку на «Українському сніданку» у рамках Світового економічного форму а Давосі. Трансляцію заходу вів фонд Віктора Пінчука.

Сьогодні я не зовсім розумію, з ким говорити і про що. Я не впевнений, що той президент Росії, який іноді з'являється на хромакеї, що це він і є. Я не зовсім розумію, що він живий, чи він приймає рішення, чи хто там приймає рішення. Що за коло осіб? Я не маю такої інформації.

Я не зовсім розумію, як можна пообіцяти європейським лідерам одне, а наступного дня розпочати повномасштабне вторгнення до держави. Я просто не зовсім розумію, з ким ми маємо справу. Коли ми говоримо «мирні переговори» — я не зовсім розумію, з ким... Мені здається, Росія має спочатку знайти «когось», а потім запропонувати «щось».

Відповідаючи на запитання щодо переговорів з Росією, Зеленський також зазначив, що під час його президентства українська сторона зробила все, щоб звільнити свої землі за допомогою дипломатії, та постійно пропонувала переговори. "Але хтось не хотів, потім у когось не було часу, хтось не вірив, а хтось висував умови", – сказав лідер України.

У Кремлі, коментуючи слова Зеленського, заявили, що Росія та Путін – велика проблема для України та її лідера.

Чисто психологічно Зеленський вважав за краще б, щоб ні Росії, ні Путіна не було. Але чим раніше він усвідомлює, що і Росія, і Путін є і будуть, що рано чи пізно все одно доведеться відмовлятися від усього антиросійського, тим краще для такої країни, як Україна.

За словами прес-секретаря президента РФ Дмитра Пєскова, що раніше Україна «виявить готовність враховувати вимоги Росії», то швидше український народ відновиться «після трагедії, яку київський режим влаштував».