Миколаївські гармаші на Хероснощині М777 полюють за вбивцями мирного населення

Коментарi:

Крим на черзі

На їхньому рахунку розбиті російські артилерійські батареї, тисячі ліквідованих окупантів та не один десяток знищених ворожих складів боєприпасів. Сьогодні на Херсонському напрямку гармаші 406-ї окремої артилерійської бригади імені генерал-хорунжого Олексія Алмазова полюють не за ворогом, а за вбивцями цивільного населення.

— Головне наше завдання сьогодні — це контрбатарейна боротьба. Для нас це не ворог вже давно, це вбивці, які тільки те й можуть, що вбивати цивільних, руйнувати міста та селища, — розповідає заступник командира на псевдо «Дзвонар».

Для цього гармаші використовують вже добре відому американську гаубицю М777, керувати якою вони навчались за кордоном. Захисники і сьогодні, уже в бойових умовах, продовжують щоденно вдосконалювати свої навички.

Сьогодні їхні цілі різні — мінометний розрахунок, артустановка, піхота ворога, яка десь у посадці обладнувала свої позиції. Гаубиці розгортають буквально за кілька хвилин на різних позиціях. Постріл. Перезаряджання. Ще один постріл. Загалом тільки за хвилину 155-мм гаубиця здатна зробити таких п’ять та вразити ціль на відстані до 40 кілометрів.

— Сьогодні ми ефективно відпрацювали по ворожій цілі, мінометному розрахунку. Наразі замаскувались і очікуємо, — говорить артилерист на позивний «Одісей».

Очікувати нових цілей довелось недовго. Ворожа артилерія знову обстріляла мирний Херсон. Тож гармаші швидко застібають бронежилети і біжать до гармат. Основні ввідні, тип снаряду, координати, доводяться на ходу.

— Рахунок ішов на хвилини, бо ворог розумів, що може отримати у відповідь. І сьогодні він своє отримав, — розповів після виконання бойового завдання воїн з позивним «Хамп».

Високоточна та грізна, маневрена, далекобійна, потужна, і що найголовніше — легка і точна. Таку оцінку дають гарматі артилеристи морської піхоти, демонструючи свою американську красуню.

Після дев’яти місяців запеклих боїв на різних ділянках фронту, хлопці поки не мріють про відпочинок.

— Ми тут, аби захистити своє майбутнє, своїх дітей, життя своїх рідних. Я сам херсонський і в мене серце кров’ю обливається, що ці вбивці роблять з містом, — розповідає артилерист з позивним «Артист». — Так, хоча різдвяні та новорічні свята тривають, у думках в нас тільки одне — вибити цю наволоч звідси. Звільнимо Херсонщину, інші українські території, а далі скажу так: Крим — чекайте, ми йдемо до вас!

Дмитро Завтонов, журналіст АрміяInform