Вашингтон з'ясовує, чому іранські "шахеди" на 82% складаються з американських комплектуючих

Коментарi:

Адміністрація президента США Джо Байдена створила групу для розслідування, як американські та інші західні комплектуючі потрапили до іранських безпілотників.

Про це повідомляє CNN. Наголошується, що британська дослідницька організація Conflict Armament Research виявила, що 82% компонентів «шахедів» було виготовлено компаніями, розташованими в США, зокрема Texas Instruments (процесори). Також двигун іранських безпілотників Mohajer вироблено австрійською фірмою, що належить канадській Bombardier Recreational Products.

Тому адміністрація Байдена створила велику робочу групу, щоб з'ясувати, як технології західного походження, зокрема мікроелектроніка зі США, опинилася в іранських дронах, які росія використовує проти України.

До її складу залучено всі ключові відомства – Пентагон, Держдеп, Мін'юст, Мінторг, Мінфін США. За словами одного із співрозмовників CNN, Рада нацбезпеки розглядає цю робочу групу як частину комплексної стратегії щодо Ірану, не лише її ролі у війні Росії проти України.

Група має порушити питання комплектації шахедів з усіма американськими виробниками, чию продукцію було виявлено в іранських дронах, збитих в Україні. Також група координуватиме дії з колегами з інших країн.

В останні тижні розслідування активізувалося на тлі розвідданих, отриманих США, про те, що Кремль готується відкрити власну фабрику з виробництва безпілотників у Росії в рамках угоди з Іраном.

Відомо, що серед компонентів, знайдених у деяких безпілотниках є процесори технологічної компанії Texas Instruments з Далласа. У той же час компанія заявила, що «не продає жодної продукції в Росії, Білорусі чи Ірані», дотримується чинних законів країн, в яких працює, і не підтримує нецільове використання своїх товарів.

Нагадаємо, захоплений Україною цілим іранський дрон Mohajer-6 був оснащений авіаційним двигуном австрійської компанії Rotax. Раніше в дроні-камікадзе Shahed-136 знайшли мікропроцесори з Південної Кореї та Малайзії, куплені в обхід санкцій.