США звинуватили ООН у поступках російським загрозам

Коментарi:

США звинуватили генерального секретаря ООН Антоніу Гутерріша в тому, що він піддався тиску Росії і не відправляв експертів для вивчення дронів-камікадзе в Україні, передає Reuters. У Вашингтоні закликали перевірити, чи Москва використовує іранські безпілотники для атак.

«Ми шкодуємо, що ООН не зробила жодних кроків для проведення нормального розслідування цього повідомлення щодо порушення. Ми розчаровані тим, що секретаріат, явно піддавшись загрозам Росії, не виконав мандат на розслідування, яке йому дала Рада безпеки», — заявив заступник постпреда США при ООН Роберт Вуд.

Росія заперечує, що застосовувала для атак по цивільній інфраструктурі України іранські безпілотники, і стверджує, що ООН не має мандату на поїздку для розслідування до Києва. Раніше Москва пригрозила «переглядом співпраці» з організацією та виходом із «зернової угоди» у разі, якщо відправка місії все ж таки відбудеться.

Крім Вашингтона та Києва, на розслідуванні походження дронів-камікадзе в Україні наполягають Велика Британія, Франція та Німеччина. Усі ці країни вважають, що постачання Іраном зброї до Росії порушує резолюцію Собезу ООН 2015 року. У листопаді Тегеран визнав, що поправив Москві безпілотники, але запевнив, що це було до початку війни в Україні.

У свою чергу Гутерріш зазначив, що офіційні особи ООН вивчають наявну інформацію, і про будь-які висновки буде повідомлено в установленому порядку. Коментуючи претензії США, генсек пояснив, що звинувачення на адресу Ірану розглядаються «у ширшому контексті війни», щоб визначити, чи ООН повинна відправити офіційних осіб до Києва і коли потрібно це зробити.

Київ та країни Заходу звинувачують Іран у постачанні Росії ударних дронів-камікадзе «Шахед-136», стверджуючи, що вона маскує ці безпілотники під власні апарати «Герань-2».

Росія застосувала перші дрони-камікадзе проти України 16 серпня і почала їх активне використання з 10 жовтня, коли поставила завдання вивести з ладу енергетичну інфраструктуру країни. За даними Києва, за весь час було збито близько 400 таких безпілотників.

Після введення санкцій США та ЄС проти виробника дронів-камікадзе Іран почав публічно заперечувати їх постачання, але домовився з Москвою розгорнути відповідне провадження на території Росії, вважаючи, що це дозволить уникнути нових обмежень.

Також Москва обговорювала з Іраном передачу ракет класу «земля – земля» Fateh-110 та Zolfaghar з дальністю 300 та 700 км відповідно. Однак із тих же побоювань Тегеран вирішив обмежити радіус ураження снарядів перед відправкою до Росії, стверджувала ізраїльська розвідка.