Секретний супутник міноборони Росії впав, не пропрацювавши двох місяців

Коментарi:

Російський військовий супутник "Космос-2560", запущений у жовтні для міноборони РФ, зійшов з орбіти і згорів в атмосфері, пропрацювавши менше двох місяців, повідомив вчений Гарвард-Смітсонівського центру астрофізики в Кембриджі Джонатан Макдавелл.

«Російські військові запустили „Космос-2560“ у жовтні. Він повернувся до атмосфери 10 грудня в районі Гуама. Як і попередній супутник цієї серії, він не робив маневрів щодо підвищення орбіти», — повідомив астрофізик.

Ймовірно, йдеться про супутника "Космос-2555", який також протримався близько двох місяців. Макдауелл припустив, що «відсутність змін орбіти для цих двох місій є навмисною», хоча він вважає це дивним.

Супутник класу «Емка-3» було запущено бойовими розрахунками космічних військ Росії із космодрому Плесецьк 15 жовтня. Апарат вивела на орбіту легка ракета-носій "Ангара-1.2". У Міноборони показали кадри запуску, а також запевнили, що з кораблем «підтримується стійкий телеметричний зв'язок і його бортові системи працюють у штатному режимі».

Про завдання "Космосу-2560" не повідомлялося. Однак, за інформацією EverydayAstronaut.com, йдеться про супутника для оптичної розвідки — можливо, саме тому цілі запуску трималися в секреті.

18 травня у Командуванні повітряно-космічної оборони США розповіли, що в атмосфері згорів російський супутник "Космос-2555". Він був запущений 29 квітня також із «Плесецька». На апарат нанесли георгіївську стрічку як символ війни РФ з Україною — літери Z. Про призначення апарату не повідомлялося. За словами експерта, популяризатора космонавтики Віталія Єгорова, корабель могли використати для розвідки проти України.

Зараз на орбіті можуть перебувати лише два російські військові оптичні розвідувальні супутники «Персона», які були запущені в 2013–2015 роках. «Наступні такі супутники будуть запущені не раніше 2023 року. У принципі, Росія зараз на орбіті вже практично сліпа», — казав «Радіо Свобода» аналітик у галузі космічних програм Барт Хендрікс.