Міноборони росії знову заявило про знищення 44 HIMARS. Це більше, ніж Захід поставив Україні

Коментарi:

Міністерство оборони росії продовжує звітувати про знищення установок HIMARS, які стали головним болем для російської армії в Україні.

Згідно з щоденними зведеннями відомства, станом на четвер, 8 грудня, міноборони оголосило про ліквідацію чотирьох десятків систем та їхніх аналогів, що більше, ніж отримала Україна від усіх західних країн разом узятих.

Читайте також Казкарі з міноборони рф заявили, що знищили під Миколаєвом 44 HIMARS

Тільки за останні два дні, як стверджують міноборони, було знищено високоточною зброєю 13 ракетних установок залпового вогню HIMARS, а також аналогічні їм системи — MLRS, M270, LRU, Mars II.

За даними зведень, 7 грудня на металургійному комбінаті ArcelorMittal у Кривому Розі армія росії знищила дві пускові установки РСЗВ MLRS, а ще чотири отримали критичні пошкодження. 8 грудня у Запорізькій області нібито було знищено одразу п'ять установок MLRS (США) та MARS-II (Німеччина), а ще два HIMARS згоріли на Донеччині.

Усього ж, за даними міноборони росії, за грудень знищили 14 установок, у листопаді – дві, у жовтні – сім, у вересні вражені чотири HIMARS і ще два взводи (зазвичай у них 6 машин, або 4 – у вкороченому складі). У серпні, як стверджували російські військові, було знищено ще один взвод та три машини; дві системи уражені у липні. Таким чином міноборони повідомило про знищення 44 систем залпового вогню.

Це на 9 одиниць більше, ніж західні країни відправили Україні в рамках пакетів допомоги, загальна сума яких перевищила 27 млрд доларів.

Загалом країни НАТО відправили 35 систем HIMARS та аналогів на різних шасі: США – 20 MLRS (дані WSJ), Великобританія – шість M270, Німеччина – п'ять MARS-II, а Франція – чотири LRU. Таким чином, за даними міноборони росії, всі установки повинні були бути ліквідовані ще в середині тижня.

Переможні реляції російських військових викликають сумніви навіть у z-військоров. При цьому визнані військовими фахівцями фото чи відео знищених HIMARS відсутні. За весь час міноборони презентувало лише одне спірне відео.

На початку листопада Пентагон повідомив, що росія не спромоглася знищити жодної установки HIMARS, переданої США. Про це розповів Politico високопосадовець Пентагону.