Ріші Сунака призначено новим прем'єр-міністром Великобританії

Коментарi:

Ріші Сунака офіційно призначено новим, 79-м за рахунком прем'єр-міністром Великобританії, повідомляє ВВС News.

Вдень 25 жовтня Сунак зустрівся з королем Чарльзом ІІІ, який попросив його сформувати новий уряд.

Перед цим Букінгемський палац відвідала Ліз Трасс, яка інформувала монарха про свою відставку з посади британського прем'єра.

У своїй першій промові на посаді прем'єра Сунак заявив, що Великобританія зіткнулася з найсильнішою економічною кризою, спричиненою наслідками пандемії ковіда та війни в Україні, тому він негайно розпочинає роботу з виправлення помилок своїх попередників.

42-річний Ріші Сунак, колишній міністр фінансів — уже третій за цей рік голова британського уряду, він наймолодший прем'єр-міністр Великобританії за останні два століття.

  • У липні 2022 року після низки скандалів пішов у відставку Борис Джонсон, який обіймав посаду британського прем'єра три роки. На початку вересня Консервативна партія провела нові вибори, на яких перемогла Ліз Трасс, яка на той момент очолювала МЗС Великобританії. На посаді прем'єра Трас запропонувала непопулярні економічні реформи та через 45 днів була змушена подати у відставку.

  • Наступних виборів глави Консервативної партії, призначених на 24 жовтня, проводити не стали, оскільки Ріші Сунак залишився єдиним кандидатом у прем'єри. Незадовго до голосування лідер Палати громад Пенні Мордонт зняла свою кандидатуру на підтримку Сунака.

  • Ріші Сунак вперше обрався до Палати громад Великобританії у 2015 році. Через три роки він отримав посаду помічника міністра в уряді Терези Мей. У липні 2019 року його призначили головним секретарем Казначейства в уряді Бориса Джонсона. У лютому 2020 року Сунак очолив британський Мінфін.