США відправлять ще чотири HIMARS Україні

Коментарi:

Україна отримає ще чотири реактивні системи залпового вогню HIMARS у новому пакеті військової допомоги від США на 625 млн доларів.

Про це американська влада збирається оголосити сьогодні, 4 жовтня, пише Reuters з посиланням на два джерела, поінформовані про плани Вашингтона. Також у перший пакет допомоги після анексії Росією українських територій увійдуть боєприпаси для HIMARS та гаубиць, міни та близько 200 автомобілів із протимінним захистом (MRAP).

Постачання здійснюватимуться в рамках президентських повноважень (Presidential Drawdown Authority, PDA), які дозволяють президенту США оперативно спрямовувати військову допомогу Україні без схвалення конгресом. Для цього Джо Байдену в бюджеті має резерв на 3,7 млрд доларів.

Незважаючи на останні успіхи української армії під Харковом, у Херсонській та Донецькій областях, допомога з поповненням техніки не буде швидкою. Очікується, що всі перелічені озброєння надійде у розпорядження Києва лише у середині грудня.

Також минулого тижня влада США анонсувала пакет військової допомоги Україні на 1,1 млрд доларів. До нього, зокрема, входить постачання 18 систем HIMARS. Відмінність цієї допомоги від президентських поставок полягає в тому, що вона реалізується в рамках Ініціативи щодо безпеки України (Ukraine Security Assistance Initiative-USAI), яка передбачає оформлення замовлення на виготовлення озброєння на заводах з подальшою доставкою до України.

За даними The New York Times, у розпорядженні Збройних сил України вже є 26 одиниць західних реактивних систем залпового вогню, включаючи 16 HIMARS та 10 установок M270 американського виробництва, які Київ отримав від Великобританії та Німеччини. Досі у Вашингтоні говорили, що поставили достатньо HIMARS Україні та не збираються відправляти нові установки. У свою чергу, Росія неодноразово заявляла про знищення HIMARS в Україні, але переконливих доказів цього не надавала.

Загальний обсяг військової допомоги Україні з боку США з початку вторгнення Росії у лютому цього року вже сягнув 15 млрд доларів.