Росія заявила про анексію двох районів Миколаївщини у складі Херсонської області

Коментарi:

Росія анексує Херсонську область України разом зі Снігурівським та Олександрівським округами Миколаївської області, заявив голова комітету Держдуми з держбудівництва та законодавства Павло Крашенінніков.

«Що стосується Херсонської області, кордони також визначатимуться адміністративними кордонами з урахуванням указів ВДА (військово-цивільної адміністрації – ред.) Херсонської області 20 вересня. Тут до складу Херсонської області (входять) Олександрівський та Снігурівський муніципальні округи Миколаївської області», – сказав Крашенинников (цитата з «Інтерфаксу»).

За його словами, у цих округах «також відбувався референдум» щодо долі Херсонської області. У свою чергу, межі ДНР та ЛНР будуть визначатися відповідно до конституцій самопроголошених республік. "Межі території Запорізької області визначаються адміністративними кордонами Запорізької області, що існують на день прийняття області в РФ", – пояснив Крашенінніков.

Водночас у Кремлі не змогли дати чіткої відповіді, у яких межах до складу Росії мають увійти Херсонська та Запорізька області України. «Частково прояснення настало. Я вам скажу менш юридичною мовою: ЛНР та ДНР – у межах 2014 року. Херсон та Запоріжжя – за кордонами ми продовжимо радитися з населенням цих областей», – сказав Пєсков (цитата «Інтерфаксу»).

30 вересня президент РФ Володимир Путін оголосив про анексію чотирьох регіонів України, які становлять 19% її території. У договорах про приєднання, які він підписав із призначеними Росією главами окупованих регіонів, зазначено, що Херсонська та Запорізька області входять до складу Росії у своїх кордонах на день «їхньої освіти» та «день прийняття» до РФ.

У Кремлі відмовилися пояснити, чи в такому разі є підконтрольні Києву частини Херсонської, Запорізької, Луганської та Донецької областей «російськими» після приєднання. "Мені зараз більше нічого додати", – сказав Пєсков. Він також зазначив, що 4 жовтня, коли Путін підпише закон про входження нових територій до складу РФ, формулювання в документі залишиться таким самим.

Росія не контролює жодної анексованої області України повністю. Наразі Збройні сили України наступають у Луганській області – єдиному регіоні, який до останнього часу російська армія окупувала на 100%. Таким чином, Росія не має легітимного і чітко визначеного кордону, що, за словами політолога Катерини Шульман, є однією з ознак failed state (держави, що не відбулася).