Кадиров відмовився проводити мобілізацію в Чечні

Коментарi:

Оголошена президентом РФ Володимиром Путіним часткова мобілізація не буде проводитися в Чеченській Республіці, заявив її глава Рамзан Кадиров на нараді з оперативним штабом з проведення «спеціальної військової операції».

Сюжет про це показали у вечірньому випуску новин на ЧДТРК «Грозний».

За словами Кадирова, за час війни в Україні Чечня «перевиконала план» з мобілізації. "Ми пропрацювали цей механізм з самого початку, ще до оголошення часткової мобілізації. Крім того, в республіці є резерв з тисяч добровольців, які при необхідності зможуть поповнити ряди захисників Вітчизни», — сказав Кадиров.

В цілому участь в бойових діях вже взяли 20 тис.жителів республіки. Таким чином, Чечня перевиконала «спущений план» на 254%, підкреслив Кадиров. Під "планом" він міг мати на увазі рознарядку для регіонів від Міноборони РФ.

21 вересня біля мечеті Серце Чечні" в Грозному на мітинг вийшло близько 40 жінок, які протестують проти того, щоб їхніх синів, чоловіків і братів відправляли на війну в Україну. За оцінкою Кадирова, жінок було 15-20, і всі вони були затримані. Глава Чечні зазначив, що всі родичі цих жінок вже мобілізовані і відправлені в Україну. Кадиров пригрозив усім, хто вирішить вийти на мітинг, відправкою «на передову».

Глава Чечні раніше виступав за» самомобілізацію": він закликав регіони не чекати Кремль і набрати для фронту по тисячі добровольців. "Питання вирішення завдань спецоперації можна було б закрити в найкоротший термін», — пояснив Кадиров. Також в серпні він говорив, що у нього є близько 19 тис.жителів республіки, які готові до участі у війні.

Президент РФ Володимир Путін оголосив часткову мобілізацію 21 вересня. Міністр оборони Сергій Шойгу повідомив, що планується призвати 300 тис.резервістів. У самому указі про мобілізацію сьомий пункт виявився засекречений. У ньому допускається призов до мільйона чоловік, пише " Нова газета. Європа " з посиланням на джерело в Адміністрації президента.

На поточний момент Краснодарський край, Дагестан, Татарстан, Якутія, Курська, Самарська, Нижегородська, Воронезька, Амурська, Смоленська, Тверська, Челябінська області заборонили військовозобов'язаним жителям залишати територію регіонів. Заборони на переміщення військовозобов'язаних вводяться військовими комісарами, які видають відповідні накази «за рекомендацією Міноборони РФ». Всі документи складені за одним шаблоном.