Путін секретним пунктом указу зажадав мобілізувати мільйон росіян

Коментарi:

Масштаби мобілізації в Росії, першої з 1941 року, можуть виявитися втричі вище офіційно заявлених.

Як повідомляє "Нова газета. Європа" з посиланням на джерело в Адміністрації президента, Міноборони доручено призвати в армію до мільйона чоловік. Така цифра вказана в сьомому, засекреченому пункті указу президента Володимира Путіна про мобілізацію, який був підписаний в середу, стверджує джерело. Пункт позначений грифом "Для службового користування", і Кремль відмовився коментувати його зміст.

"Єдине, що я можу сказати, що Сергій Кожугетович Шойгу в своєму інтерв'ю сказав "300 тисяч чоловік“. Ось там йде мова про кількість до 300 тисяч осіб», — заявив напередодні прес-секретар президента Дмитро Пєсков.

За словами джерела "Нової", обговорювалося питання занесення під гриф "Для службового користування" всього тексту указу цілком — за це виступали представники Міноборони. Пізніше, за словами джерела, було прийнято рішення приховати під грифом тільки сьомий пункт, в якому йшла мова про реальну чисельність тих, хто повинен бути мобілізований.

Сам указ ніяких деталей мобілізації не дає – він сформульований максимально широко і залишає свободу розсуду Міністру оборони, зазначає глава «Агори» Павло Чиков.

Фактично Міноборони РФ буде вирішувати, кого, звідки і в якій кількості відправляти на війну, і хоча глава відомства Сергій Шойгу заявив про призов 300 тисяч осіб, якщо знадобиться, указ дозволяє мобілізацію необмеженого числа військовозобов'язаних, вказує Чиков.

"Часткова мобілізація", яку декларує влада, — насправді не більше ніж евфемізм, подібний до "спеціальної військової операції", вважає кандидат юридичних наук, дослідник Center of Excellence for International Courts Гліб Богуш.

Мобілізаційний указ, вважає він, відкриває необмежені можливості для подальшого обмеження прав громадян, аж до введення законів воєнного часу-де-юре або де-факто