Російська колона бронетехніки наступала на Миколаїв через полігон, який 79-а бригада "пристрілювала" 20 років

Коментарi:

Усі думали про те, як відбивати Миколаїв, якщо ворог зайде в місто

Народний депутат України, член Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони і розвідки, полковник Роман Костенко розповів про те, як вистояв Миколаїв в перші дні війни.

Він вважає, що утримати місто і відігнати окупантів майже на кордони з Херсонською областю допомогла не тільки військова майстерність, а й військова удача. Але, в першу чергу, злагоджено спрацювали всі ланки оборони.

Роман Костенко, як безпосередній учасник подій, розповів, що управління військами координувалося зі штабу, який знаходився в кабінеті глави Миколаївської обласної Військової адміністрації Віталія Кіма. Там збиралися всі керівники силових відомств і військові.

"Наскільки я бачив, ніхто з них відступати не збирався і всі були готові битися до кінця", – розповів Костенко.

Він пояснив, що питань з субординацією не виникало. Обороною керував генерал Дмитро Марченко. І в штабі ніхто "посадами не мірявся".

"У нас працювала чітка ієрархія. Кім – голова адміністрації, Марченко відповідав за оборону. Я – за спецпідрозділи. Ми усі працювали на те, щоб відбити Миколаїв хоча б на час", – говорить Костенко.

***

Коли розвідка доповідала, які сили рухаються на Миколаїв, було не по собі. І те, що Миколаїв встояв, багато хто називав дивом. Костенко згоден з цим, тому що місто не було готове до оборони.

"Над завданням працював Головком, командувач округом генерал Ковальчук. Безпосередньо тут командував генерал Марченко, зазначу полковника Сидоренка. Велику роль зіграв Віталій Кім. На той момент командири рот і взводів також зробили все, щоб Миколаїв встояв. Тому що коли противник при наступі натикався на організований командиром взводу опорний пункт, він розвертався і рухався в іншому напрямку, де його зустрічала наша артилерія», – розповів нардеп.

До речі, з цим пов'язана цікава історія.

У Тернівці є полігон, на якому вже кілька десятиліть відпрацьовують стрільби підрозділи 79-ї окремої десантно-штурмової бригади. І коли окупанти намагалися зайти в Миколаїв, частина колони рушила саме через цей полігон, через пристріляні позиції. Так що російську бронетехніку знищили прямою наводкою практично "з першого пострілу".

"Ми потім ще довго жартували, що, мовляв, не дарма так довго тут тренувалися. Знищені бойові машини десанту досі на Тернівському полігоні. Зараз їх використовують як макети для стрільб», – говорить Костенко.

Він вважає, що утримати Миколаїв і відігнати окупантів майже на межі з Херсонською областю допомогла не лише військова майстерність, а і дуже велике військове везіння.

Читайте також Жоден росіянин не поводився в полоні гідно, – полковник Костенко

Росіяни були занадто самовпевнені. Їх воєначальники не очікували такого опору в Миколаївській області. Адже Херсонську область вони зайняли за чотири дні. Та й розвідінформації їм не вистачало.

"Думаю, що вони розглядали свій відступ на межі області як тимчасовий захід. Вони хотіли відтягнутися на якийсь рубіж, зміцнитися, підтягнути тили. І, розраховуючи на те, що тут немає військ, піти в наступ трохи пізніше. Але нам вистачило цього часу, щоб зайняти оборону і "закопати" бригади ЗСУ, що підтягнулися", – розповів Костенко.

Силам оборони потрібно було вистояти якийсь час. Хоча в артилерії був перекіс 80 на 20 не на користь ЗСУ. Поступово ситуація вирівнялася. І не через кількісну складову, а завдяки професіоналізму українських командирів. Вони чітко організували систему вогню, контрбатарейну боротьбу і не дають противнику піднімати голову. Навіть при тому, що у ворога є перевага в техніці.