На харківському напрямку ВСУ пройшли 50 кілометрів за три дні, на півдні ворог поки тримається, – ранкове зведення Генштабу

Інформація станом на шосту ранку 9 вересня.

Розпочалася 198-а доба героїчного протистояння української нації.

Противник зосереджував зусилля на встановленні повного контролю над територією Донецької області, утриманні тимчасово захоплених районів Херсонської, частини Харківської, Запорізької та Миколаївської областей.

Протягом минулої доби ворог завдав 45 авіаційних та 5 ракетних ударів, зокрема по населених пунктах Костянтинівка, Циркуни, Радушне, Харків. Є жертви серед цивільного населення.

На Сіверському напрямку інтенсивність обстрілів з боку противника значно знизилася.

На Південнобузькому напрямку були обстріли в районах населених пунктів Архангельське, Нововознесенське, Миролюбівка, Нововоскресенське, Білогірка, Новогригорівка, Шевченкове, Любомирівка, Тернові Поди, Степова Долина, Мирне, Ольгине, Олександрівка і Таврійське.

У зв’язку з наступом наших військ, в окремих районах Херсонської області підрозділи зс рф переходять до тактики терористичних дій стосовно місцевих мирних жителів. У Великій Олександрівці окупанти використовують місцеве населення у якості “живого щита”. Селище закрите на вʼїзд та виїзд.

Сили оборони ведуть успішний контрнаступ на Харківському напрямку. Завдяки вмілим і злагодженим діям Збройні Сили України, за підтримки місцевого населення, просунулися майже на 50 кілометрів за три дні. Окремі ворожі підрозділи зазнали значних втрат. Окупанти намагаються евакуювати поранених та пошкоджену військову техніку у Вільхуватку та Бородоярське. Особовий склад окупаційних військ в цивільному одязі вдається до дезертирства і намагається повернутися на територію рф. Протягом доби, відзначено понад 15 таких випадків.

Протягом минулої доби для підтримки дій наземних угруповань, авіація Сил оборони здійснила понад 20 ударів, уражено 2 взводних опорних пункти, 15 районів зосередження живої сили та військової техніки, 3 зенітних ракетних комплекси. Знищено 4 БпЛА та гелікоптер Ка-52.