У Великдень ми викликали росіян на перемовини про обмін військовополоненими – Арестович

Завершилася 60 доба активної фази російсько-української війни.

Протягом доби воєнно-політична ситуація по Україні суттєво не змінилася. Ворог продовжує зосереджувати головні зусилля на спробах вийти від міста Ізюм до міст Слов’янськ, Краматорськ. Також противник посилив атаки на колишню лінію розмежування в зоні ООС, яку продовжують тримати наші війська, а також намагається проводити штурмові дії в районі міст Попасна, Рубіжне, Сєвєродонецьк, але успіху там не має.

Ще один напрямок, на якому ворог зосереджує зусилля — це напрямок на Гуляйполе. Протягом тижня ворог просунувся там приблизно на 10 кілометрів. Однак, оскільки наші захисники зараз зосередили там свої резерви, то темпи просування противника суттєво уповільнилися і наші війська завдають йому суттєвих ударів по місцях зосередження його бойового складу і техніки, пунктах управління і складам з боєприпасами.

Як відомо, добу тому наші війська в районі Херсонщини знищили передовий сорок дев’ятий командний пункт загальновійськової армії російської федерації, де загинуло два і важко поранений один генерал, а також декілька старших офіцерів збройних сил російської федерації.

Дуже складною ситуація залишається в місті Маріуполь. Там противник, попри заяви вищого воєнно-політичного керівництва росії на рівні президента і міністра оборони російської федерації продовжує зосереджувати зусилля в районі оборони наших військ на заводі «Азовсталь».

Зранку там працює авіація противника, дальня авіація, стратегічні бомбардувальники, артилерія противника і ворог зосереджує наземні сили для того, щоб просуватися вперед, доки наші оборонці за неймовірно складних обставин тримають оборону. Нагадую, що наші війська захищають там і цивільних людей, яких там понад тисячу. Включно з літніми та дітьми, які там знаходяться в укріпленнях під захистом наших сил в районі заводу «Азовсталь».

Михайло Подоляк, радник офісу Президента, запропонував сьогодні зранку, і це позиція всього офісу президента, пригадати про залишки їх репутації на світовій арені та виконати рішення власного керівництва, яким би брехливим воно не було б заздалегідь. Ми запропонували росіянам провести спеціальний раунд перемовин на місці, прямо біля стін «Азовсталі». Ми викликали наших російських візаві на перемовини, щоб домовитися про негайне Великоднє припинення вогню, надання гуманітарних коридорів і звільнення або обмін наших військових на всіх військовополонених РФ. Чекаємо на відповідь і нагадуємо, що наслідки вам там, в Кремлі, не сподобаються, якщо ви цього не зробите.

Що стосується сьогоднішнього дня як такого: Угрупованням Повітряних сил Збройних Сил України, разом з іншими підрозділами сил оборони за попередню добу знищено:

17 повітряних цілей, дев’ять БПЛА, три літаки і п’ять крилатих ракет.

На території Донецької та Луганської областей, де ворог зосереджує зусилля, за минулу добу було відбито 12 атак російських окупантів, знищено чотири танки, 15 одиниць броньованої, чотири одиниці автомобільної техніки та п’ять артилерійських систем. Про це розповів радник голови офісу Президента України Олексій Арестович.