Зеленський запропонував Данії допомогти відновити Миколаїв

Коментарi:

Президент закликав Данію на рівні Євросоюзу піднімати питання про солідарність у захисті свободи і людяності в Україні.

Президент України Володимир Зеленський закликав Данію і світ посилити санкції проти Росії, відмовитися від російської нафти, блокувати торгівлю з РФ, закривати порти для російських суден.

Про це він заявив у своєму зверненні до уряду і парламенту Данії.

Президент нагадав, що Маріуполь вже більше трьох тижнів заблокований російськими військами, але там ще залишаються до ста тисяч осіб.

"Поки був сніг-люди розтоплювали його і так отримували воду. Протягом усього цього часу ми не можемо доставити в місто гуманітарні вантажі – їх просто блокують. Воду, їжу, медикаменти. Всі блокують російські військові", – розповів він.

У той же час більше 90% всіх будівель Маріуполя зруйновані повністю обстрілами і бомбами, але російська авіація не зупиняється і продовжує наносити авіаудари по місту.

"Вони цілеспрямовано підривають навіть укриття, про які точно знають, що там ховаються мирні люди – ховаються жінки, діти, літні люди. Те, що російські війська роблять з Маріуполем, це злочин проти людства, який відбувається буквально в прямому ефірі на очах у всієї планети. Чому це взагалі стало можливим? Чому світ не може зупинити цей потік військових злочинів Росії, який не вичерпується з 24 лютого цього року?",- запитав глава держави.

На його думку, відповідь дуже проста і цинічна.

"Люди, які приймають рішення в Росії, сподіваються, що їм і це зійде з рук. Санкції? Вони думають, що їх вдасться обійти. Ембарго на російську нафту? Вони бачать, що це поки нічого, крім просто розмов на цю важливу тему. І занепокоєння, постійне занепокоєння. Міжнародний трибунал? Вони знають, що потрібні роки, щоб притягнути конкретних винуватців до відповідальності", – сказав Зеленський.

Тому він закликав Данію і всю демократичну громадськість світу посилити санкції проти Росії, відмовитися від російської нафти, блокувати торгівлю з Російською Федерацією, закривати порти для російських суден.

"І це має бути солідарна політика Європейського Союзу – всіх держав-членів. Весь... Це тиск заради того, щоб Росія шукала мир. Це тиск заради того, щоб дати необхідний захист всім тим базовим цінностям, на яких побудоване життя в Європі і які зараз повністю розтоптані Росією в Україні", – підкреслив президент.

За його словами, немає такого злочину проти людей і людяності в цілому, якого б не вчинили окупанти.

Зокрема, вони депортують українців на територію Росії силою, ґвалтують жінок, неповнолітніх дівчат, займаються мародерством.

"Вони вивезли в Росію вже більше двох тисяч дітей, і ми не знаємо – де вони, не маємо навіть повного переліку цих дітей. Чи є у них сім'ї? Як вони потім знайдуть своїх рідних, близьких людей? Рівень зла, який принесли на нашу землю, нормальній людині було б просто неможливо уявити! І тому я закликаю вас на рівні Євросоюзу піднімати питання про солідарність у захисті свободи, у захисті людяності", – закликав Зеленський.

Крім того, Зеленський запропонував Данії зайнятися відновленням Миколаєва після війни:

Я пропоную Данії взяти "шефство" над одним з наших прекрасних регіонів після війни. Миколаїв-місто кораблів може стати таким регіоном, який об'єднає нас з вами ще більше, який Данія може допомогти відновити".