МЗС Росії пригрозило вдарити по ядерних об'єктах НАТО в Польщі

Коментарi:

За словами заступника міністра закордонних справ Росії Сергія Рябкова, ядерні об'єкти країн НАТО після розміщення на території Польщі стануть законною військовою метою для Росії.

Читайте МН в Telegram: тільки важливі новини

«Усі ті політики, які зараз з власних причин захоплено обговорюють у Польщі та за її межами таку схему, мають зрозуміти: зрушення у цьому напрямі безпеки Польщі не додадуть, а відповідні об'єкти точно стануть метою. І у нашому військовому плануванні вони будуть на передньому плані», – сказав Рябков.

За словами дипломата, розширення ядерної місії НАТО має «дестабілізуючий та загрозливий» характер. При цьому наближення ядерної зброї альянсу до кордонів Росії загострює загрозу для Москви, наголосив Рябков.

Він назвав дискусію про розміщення ядерних об'єктів НАТО в Польщі «історією, що розвивається», за якою Москва продовжить стежити.

Раніше президент Польщі Анджей Дуда заявив про готовність розмістити ядерну зброю на території країни для зміцнення оборони східного флангу НАТО. За його словами, він обговорював цю тему під час візиту до Вашингтона. Необхідність такого заходу Дуда пояснив «мілітаризацією» Калінінградської області та розміщенням ядерної зброї Росії у Білорусі.

До цього Дуда виключав можливість початку ядерної війни після появи у Польщі ядерної зброї, оскільки це означало б кінець світу. Польща може отримати ядерні боєголовки у рамках програми НАТО Nuclear sharing. Ця угода США з країнами-союзниками по НАТО про передачу у разі військової необхідності ядерної зброї з американських баз зберігання. У рамках місії Північноатлантичного альянсу США вже розмістили біля європейських держав близько 150 своїх ядерних бомб.

При цьому НАТО та США раніше публічно заявляли, що не планують розміщувати ядерну зброю у країнах блоку, які до розпаду Радянського Союзу входили до сфери впливу Москви, писало агентство Bloomberg.

Росія перекинула до Білорусі тактичну ядерну зброю навесні минулого року. Президент Білорусі Олександр Лукашенко прямо заявляв, що отримані у Москви ракети можуть бути спрямовані проти Польщі, яку він звинуватив у плануванні вторгнення на територію республіки. За його словами, гарантії, дані йому у 1990-х роках, були «розтоптані» та «порушені», тому Білорусь була змушена повернути собі ядерну зброю.