Голосування у сенаті США за допомогу Україні – залишилося менше 30 годин на обговорення

Коментарi:

Настає фінал.

Сенат Сполучених Штатів підтримав клопотання лідера демократичної більшості Чака Шумера "про завершення дебатів", що дає змогу прийняти законодавчий пакет за допомогою для України за скороченою процедурою.

Ультраправий республіканець Майк Лі, який виступав проти допомоги Україні, вніс поправку, яка мала заблокувати зусилля лідера демократів Чака Шумера провести розгляд HR815 без внесення поправок.

Однак його ініціативу підтримали лише 46 законодавців зі 100-мандантою палати, вона не пройшла.

Далі сенатори проголосували за припинення дебатів щодо законопроекту HR815. Для ухвалення цієї норми за процедурою необхідно було зібрати щонайменше 60 голосів. Таким чином, припинення дебатів підтримали 80 законодавців і лише 19 виступили проти.

Це відкрило шлях для винесення проекту закону із зовнішньою допомогою на загальне голосування щодо спрощеної процедури, проведення якого очікується пізніше цього ж дня.

Після цього американський Сенат матиме 30 годин для того, щоб обговорити законопроект (але не більше 1 години на кожного сенатора) і остаточно його схвалити.

"Минулого разу в лютому виступи сенаторів тривали всю ніч. І фактично тривалість цієї частини процедури залежатиме від того, як багато сенаторів виявлять бажання виступити і скільки часу виступатимуть", – пояснила посол у США Оксана Маркарова.

А отже – фінальне голосування, ймовірно, відбудеться або до кінця 23 квітня, або вже завтра, 24 квітня.