Кадирову поставили діагноз «некроз підшлункової залози»

Коментарi:

У 2019 році лікарі поставили голові Чечні Рамзану Кадирову діагноз «некроз підшлункової залози», через що він почав брати відпустки через «тимчасову непрацездатність» та пропускати важливі політичні заходи.

Про це пише «Нова газета. Європа» з посиланням на кілька обізнаних джерел.

Читайте МН в Telegram: тільки важливі новини

Кадиров сильно схуд у 2019 році, а це є головною ознакою панкреонекрозу, що активно розвивається — болюче протікає і погано піддається лікуванню захворювання з високим ступенем летальності. У тому ж році глава Чечні щонайменше двічі на рік почав проходити регулярні, в тому числі і хірургічні, процедури в ЦКЛ Управління справами президента РФ.

У вересні 2023 року у Рамзана Кадирова відбулася «передбачувана криза» хвороби, через що вона була госпіталізована до Центральної клінічної лікарні з гострою легеневою недостатністю, кажуть джерела «Нової газети. Європа». Цьому, за даними співрозмовників видання в ЦКЛ Управління справами президента, передувало передозування транквілізатора «Дормікум», який зазвичай використовується, щоб заспокоїти пацієнтів перед операцією. Препарат має седативну та снодійну дію, а також анксіолітичну, протисудомну та центральну міорелаксуючу дію. Кадиров використовував «Дормікум» через сильний біль, безсоння та підвищену тривожність.

Результати МРТ мозку Кадирова привели його близьких «у пригнічений стан», зазначає «Нова газета. Європа». Одне з джерел видання, близьке до соратника голови Чечні, депутата Держдуми Адама Делімханова, інтерпретувало реакцію рідних Кадирова на діагноз лікарів так: «Колишнього лідера вже не буде, хвороба серйозно (на нього. — ТМТ) впливатиме. Навіть у тому випадку, якщо він зараз і одужає, він буде вже ні живим, ні мертвим».

Після чуток про поганий стан здоров'я Кадирова його піарники запустили «потужну піар-кампанію федерального рівня», щоб відвернути увагу суспільства від цієї теми. У ній задіяли «топових російських політиків», у тому числі Володимира Путіна, який проводив зустрічі з головою Чечні чотири рази у 2023 році, а також керівника Росгвардії Віктора Золотова та міністра МНС Олександра Куренкова. Саме федеральні піарники погодили з президентською адміністрацією публікацію відео побиття Микити Журавеля, щоб збити «фокус громадської уваги» з теми проблем зі здоров'ям Кадирова, зазначає «Нова газета. Європа». Після цього було запущено «довгограючу провокаційну тему» з нагородженнями сина глави Чечні різними званнями та орденами «як головного захисника ісламу в Росії». У результаті піарникам вдалося досягти свого і про самопочуття Кадирова суспільство справді незабаром забуло.

Не забули про нього, проте, у Кремлі. За інформацією джерел, в адміністрації президента вирішили знайти Кадирову заміну і, швидше за все, вже визначились із наступником: ним може стати командир чеченського спецназу «Ахмат» Апті Алаудінов. Раніше Путін підписав указ про призначення Алаудінова заступником начальника Головного управління з військово-політичної роботи Міноборони РФ. Це призначення стане трампліном у «майбутній грандіозній кар'єрі Апті Алаудінова», кажуть співрозмовники видання, наголошуючи, що Кадиров не зможе продовжувати обіймати свою посаду за станом здоров'я.