Не Patriot. Стало відомо, чим збили російський Ту-22М3

Коментарi:

Російський літак Ту-22М3 був збитий із зенітного ракетного комплексу С-200.

Про це повідомили джерела у Силах оборони.

Як розповіли виданню власні джерела, йдеться про ЗРК С-200, модифікований фахівцями Головного управління розвідки Міноборони України.

Що відомо про збиття Ту-22М3

Російський дальній надзвуковий бомбардувальник Ту-22М3 було знищено в результаті спільної операції Головного управління розвідки (ГУР) Міноборони та Повітряних сил України, заявили в ГУР. За даними відомства, у ніч проти 19 квітня цей літак запускав ракети по містах країни.

«Ту-22МЗ вдалося збити на відстані близько 300 кілометрів від України тими самими засобами, якими раніше було вражено російський літак далекого радіолокаційного виявлення та управління А-50», — розповіли в ГУР, додавши, що після цього Ту-22МЗ зміг долетіти до району Ставрополя, де впав та розбився.

У ГУР опублікували відео роботи ракетників і наголосили, що це перше успішне знищення стратегічного бомбардувальника у повітрі під час бойового вильоту з початку повномасштабного вторгнення Росії до України.

Представник відомства Андрій Юсов додав, що за Ту-22МЗ йшов ще один літак, який був змушений розвернутися після того, як ЗСУ збили ракетоносець.

У свою чергу речник Повітряних сил ЗСУ Ілля Євлаш назвав знищення Ту-22М3 «вендеттою за те, що російська стратегічна авіація атакувала мирні міста, де загинули громадянські люди». В ефірі «Радіо Свобода» він також повідомив, що у п'ятницю сили ППО вперше збили дві ракети Х-22, які запустив цей бомбардувальник.

«Звичайно це комбо. Сьогодні у російських пропагандистських ЗМІ чорний день. Думаю, вони там будуть дуже-дуже не раді. Все буває вперше. Ми вперше свого часу збили „Кинжал“, уперше збили „Циркон“. Нині ось вперше збили Ту-22. Чекаємо тепер на Ту-95», — додав Євлаш.

Джерела «РБК-Україна» в Силах оборони повідомили, що бомбардувальник збили із зенітного ракетного комплексу С-200, модифікованого фахівцями ГУР.

Раніше про катастрофу Ту-22М3 у Ставропольському краї заявили у Міноборони Росії. У відомстві стверджують, що літак, який повертався з бойового завдання, розбився через «технічну несправність». На борту було четверо членів екіпажу. Губернатор Ставропольського краю Володимир Володимиров повідомив, що один льотчик загинув, двох доправили до лікарні, ще одного шукають.

Бомбардувальник впав у поле, на території Червоногвардійського округу, розташованого на півночі регіону, поряд із Ростовською областю та Калмикією. Руйнувань на землі немає, додали до Міноборони.