У Севастополі таємно відкрили пам'ятник морякам знищеного крейсера "Москва"

Коментарi:

У Севастополі відкрили пам'ятник морякам 30-ї дивізії надводних кораблів, які загинули на війні з Україною, більшість із них — члени екіпажу ракетного крейсера «Москва».

Читайте МН в Telegram: тільки важливі новини

«Подія мала неофіційний характер, а сповіщення про його проведення (у формі телефонного дзвінка або спілкування в інтернет-чатах) багато близьких загиблих хлопців отримали буквально за один день до нього, хтось не отримав взагалі», — написав батько одного з загиблих матросів Дмитро Шкребець.

Меморіал було відкрито минулої суботи, у річницю знищення судна.

За його словами, захід відкрив новий головком Чорноморського флоту Сергій Пінчук. При цьому на відкриття не було запрошено членів екіпажу крейсера та колишнього капітана корабля Антона Купріна. На меморіальних каменях написані імена та прізвища 20 членів екіпажу. Шкребець уточнив, що Міноборони РФ повідомляло про наявність одного загиблого та 27 зниклих безвісти під час атаки на судно.

"Командувач ЧФ сказав про те, що великий меморіал крейсеру "Москва" обов'язково буде створено в Севастополі після переможного закінчення СВО", – додав він.

У розмові з Агентством Шкребець уточнив, що меморіал розмістили в гавані, навпроти того місця, де зазвичай стояв крейсер. Пам'ятник складається з плити заввишки два метри і довжиною близько п'яти метрів, трьох каменів з іменами загиблих і каменю з вигравірованим зображенням ракетного крейсера.

Раніше Дмитро Шкребець повідомляв, що Слідчий комітет призупинив кримінальну справу, пов'язану із загибеллю корабля. Справу було припинено за статтею 208 Кримінально-процесуального кодексу (підозрювані чи обвинувачені втекли від слідства або їхнє місцезнаходження не встановлено).

«Хочу додати, що окрім безпосередніх винних є ще й винні інші категорії — це ті, які своїми діями, а інші бездіяльністю та некомпетентністю створили умови для події з крейсером „Москва“, вони допустили втрату флагмана та наших моряків. І винні з цієї категорії перебувають у Росії!» — писав Шкребець.

Україна знищила крейсер "Москва" 14 квітня 2022 року двома ракетами "Нептун". Хоча за офіційною версією Міноборони Росії, на борту сталася пожежа, яка призвела до вибуху боєприпасів та подальшого затоплення. У Москві спочатку заявляли, що весь екіпаж було евакуйовано, проте пізніше визнали загибель однієї людини та зникнення 27 моряків.