Є дві категорії засуджених, частина з них можуть призвати до армії – законопроект про мобілізацію

Коментарi:

В Україні близько 50 тисяч осіб, які мають судимість та вже відбули покарання. Також 26 тисяч перебувають у місцях позбавлення волі. Частина з них може бути мобілізована до української армії. Про це повідомила заступник міністра юстиції України Олена Висоцька.

"Дуже складно зараз говорити про те, скільки це може бути людей. Перша категорія – це особи, які мають судимість, але вони живуть поруч із нами, вони вже відбули своє покарання та звільнені. Це приблизно 50 тисяч людей", – зазначила вона.
За її словами, згодом можна буде "за фактом" говорити, скільки таких людей відповідало ознакам того, щоб приєднатися до лав Збройних Сил.
Друга категорія, за словами Висоцької, – це люди, які зараз відбувають покарання у в'язницях – їх 26 тисяч.
"Друга категорія – це набагато складніше, це можливість залучати до відображення збройної агресії людей, які зараз перебувають у в'язницях, засуджені на сьогодні і саме такий механізм і порядок їх залучення до лав ЗСУ", – пояснювала заступник голови мін'юсту.
Висоцька вважає, що буде дуже жвавою дискусією у Верховній Раді під час розгляду законопроекту про мобілізацію засуджених. Передбачається, що покарання, що вже відбули, мобілізуватимуть без їх згоди, як усіх інших військовозобов'язаних громадян призовного віку.

За словами чиновниці, заборона людям із судимістю бути частиною армії є застарілою законодавчою нормою часів Радянського Союзу.
"Але сьогодні дуже специфічні умови – це військовий стан, це потреба в тому, щоб наповнити нашу армію. Тому, звичайно, це дуже логічно, що вільних людей, які можуть допомогти Збройним Силам, можуть закликати без їхнього узгодження чи згоди", – вважає Висоцька.
Вона зазначила, що для засуджених, що відбувають покарання, передбачено умовно-дострокове звільнення за їх заявою.
"Тобто їхнє бажання, їхня мотивація обов'язкові. В іншому випадку це просто не ефективно для наших Збройних Сил. Тому їхня заява, їхнє бажання та обов'язкове укладання контракту як умова, для того, щоб умовно-достроково звільнитися", – підкреслила чиновниця.
Водночас, враховуватиметься здатність, фізична підготовка ув'язнених, щоб не було медичних протипоказань, додала заступник міністра юстиції.