Росія евакуює Чорноморський флот до Абхазії після втрати 20 кораблів від ударів ЗСУ

Коментарi:

Росія відкриє пункт постійного базування Військово-морського флоту (ВМФ) в Абхазії вже 2024 року, заявив секретар Ради безпеки республіки Сергій Шамба.

«Будівельні роботи в Очамчірській бухті, де буде розміщуватися пункт постійного базування кораблів ВМФ Росії, поки не йдуть, на даному етапі він проектується. Але вже цього року може розпочатися його функціонування, хоча назвати точний час запуску, як і сказати, що саме перебуватиме у пункті, мені важко», — сказав Шамба.

За його словами, будівництво російської бази в Абхазії відповідає угоді про союзництво та стратегічне партнерство з Москвою. Шамба наголосив, що Росія виконує взяті на себе зобов'язання: з 2008 року не було інцидентів із захопленням суден у морі, «спокійна ситуація і у прикордонному районі».

У жовтні минулого року президент Абхазії Аслан Бжанія заявив, що найближчим часом в Очамчірському районі з'явиться пункт постійного базування ВМФ Росії. У Кремлі переадресували питання про створення морської бази до Міноборони.

З 1930-х порт Очамчира був пунктом базування прикордонних судів Закавказького військового округу. З 1960-х по 1996 там знаходилася окрема бригада сторожових кораблів. Вони знову почали там базуватись у 2017 році.

Основними базами Чорноморського флоту Росії є Севастополь, Феодосія, Донузлав і Новоросійськ. Проте через війну в Україні та удари по кримських базах Росії з боку Києва, які майже за два роки призвели до втрати не менше 20 кораблів, включаючи флагманський крейсер «Москва», російським військовим довелося «ховати» флот у Новоросійську.

"Жоден кримський порт більше не є безпечним для російських військових кораблів", – зазначав директор Центру аналізу стратегій і технологій у Москві Руслан Пухов. За його словами, Україна «фактично вивела [російський] флот із Криму».

Чорноморський флот Росії на півострові виявився вразливим, незважаючи на масштабні витрати на зміцнення оборони Криму. У 2014 році, відразу після анексії півострова, міністр оборони РФ Сергій Шойгу обіцяв вкласти в ППО та морську піхоту 86 млрд руб. до 2020 року. Але це не допомогло запобігти успішним атакам Києва.

"Домінування Росії в Чорному морі тепер поставлене під сумнів", – зазначив міністр оборони Великобританії Грант Шеппс. За його словами, останнє знищення десантного корабля «Новочеркаськ» показало, що ті, хто вважає, що війна в Україні зайшла в глухий кут, помиляються.