Блокада морської торгівлі – це піратство, країни НАТО мають кошти це припинити, – Волкер

Коментарi:

Колишній спецпредставник США в Україні вимагає припинити чорноморський шантаж рф.

Чорноморська блокада Росії морської торгівлі з Україною за будь-яким розумним визначенням цього слова прирівнюється до піратства або, принаймні, його загрози. Прийнявши приховані загрози Росії топити торгові судна під іноземним прапором у міжнародних водах, Захід дозволив Кремлю успішно шантажувати світ.

Про це заявив колишній спецпредставник США в Україні Курт Волкер.

За його словами, навіть якщо зернова угода діє нормально, дозволяючи обмежений потік експорту зерна, вона створює правовий фасад, який узаконює військові дії Росії з блокування решти українського морського експорту.

"Зернова угода надає Росії безпрецедентну роль у нагляді за чорноморським судноплавством, незважаючи на те, що вона має юридичні претензії лише на 10% берегової лінії Чорного моря і є учасником Конвенції Монтре, яка була розроблена для забезпечення свободи торгівлі через протоки Босфор і Дарданелли. Конвенція покладає на Туреччину, а не на роль забезпечення свободи судноплавства ", – пояснив Волкер.

За словами дипломата, настав час припинити подібні піратські дії РФ у Чорному морі. США, Великобританія, Нідерланди, країни G7, ЄС і всі союзники по НАТО повинні вимагати, щоб Росія негайно відмовилася від своїх загроз нормальному комерційному судноплавству в міжнародних водах Чорного моря, що дозволило українським портам повернутися до повноцінної роботи.

Так, Волкер пропонує західним союзникам збільшити зусилля щодо розмінування у Чорному морі, надавши відповідні технічні засоби; західним урядам запровадити програми страхування від військових ризиків для судноплавних компаній, які ведуть пряму торгівлю; країнам НАТО брати участь в операціях, які не загрожують свободі судноплавства в міжнародних водах Чорного моря, щоб підтримувати принцип безперешкодного транзиту.

"Нарешті, країни НАТО повинні попередити, що будь-які атаки будь-якої організації на комерційне судно в міжнародних водах Чорного моря будуть вважатися актом піратства і не допускатимуться. Згідно з міжнародним правом, на такі атаки можна відповісти прямою військовою відповіддю. У країн НАТО є засоби для цього , навіть якщо їхні кораблі не заходять до Чорного моря", – додав американський дипломат.

"Підтримка свободи судноплавства в Чорному морі узгоджується з довгостроковою політикою США та інших країн і в основному служить економічним, а не військовим цілям. Було б неймовірно нахабно і невиважено з боку Росії атакувати судна у відкритих водах Чорного моря. назавжди відкрити Одеські порти", – підсумував він.