Екс-нардепа з Миколаєва судитимуть за держзраду

Коментарi:

Напередодні повномасштабного вторгнення втік до Росії.

Колишнього народного депутата від "Опозиційної платформи – За життя" Олега Волошина судитимуть за державну зраду. йому загрожує до 15 років ув'язнення. Про це повідомляє прес-служба СБУ.

СБУ спільно із Державним бюро розслідувань зібрала доказову базу на колишнього народного депутата Верховної Ради України ІХ скликання Олега Волошина.

Нагадаємо, що 42-річний екс-нардеп Олег Волошин народився у Миколаєві. Складався в редколегії «112 канали».

З 2022 перебував під американськими санкціями. У січні 2023-го склав манат нардепа, а 10 лютого отримав підозру у держзраді.

"Протягом 2020-2021 років Волошин активно сприяв вищому військово-політичному керівництву Росії у проведенні масштабної підривної діяльності проти України", – зазначили в СБУ.

Так, на підставі зібраних доказів, до суду було направлено обвинувальний акт за двома статтями Кримінального кодексу України: ч. 1 ст. 111 (державна зрада) та ч. 1 ст. 125 (нанесення умисного легкого тілесного ушкодження).

За даними контррозвідки СБУ, Волошин "цілеспрямовано намагався маніпулювати громадською думкою українських громадян на користь країни-агресора".

"Знаходячись у лавах забороненої партії "ОПЗЖ", він публічно поширював кремлівські наративи щодо суспільно-політичної ситуації в нашій державі. Також у своїх численних повідомленнях у соцмережах та виступах у телеефірах Волошин намагався дискредитувати Україну на міжнародній арені", – наголошується в повідомленні.

Крім того, додали в СБУ, політик "публично виправдовував створення та діяльність терористичної організації "Л/ДНР".

Водночас було задокументовано також і факт заподіяння ним умисних тілесних ушкоджень іншому громадянину.

"Напередодні повномасштабного вторгнення фігурант втік до Росії, де зараз ховається від правосуддя", – зазначили в СБУ.

Так, у зв'язку з цим прокурори клопотатимуть про спеціальний судовий розгляд для притягнення Волошина до відповідальності за злочини проти України. Йому загрожує до 15 років ув'язнення.