Росія могла отримати уламки американського безпілотника, що впав у Чорне море.

Коментарi:

Російські військові, ймовірно, дістали уламки американського безпілотника MQ-9 Reaper, який упав у Чорне море. Про це ABC News розповів чиновник із США.

При цьому відразу два джерела повідомили, що у вівторок російські кораблі були помічені в районі падіння безпілотника.

Які частини дрону могли потрапити до рук російських військових наразі невідомо.

Напередодні в проросійських телеграм-каналах з'явився аудіозапис, на якому чути переговори російською мовою про підняття з дна деяких уламків дрона, що впав, пише «Російська служба Бі-бі-сі». З неї випливає, що росіяни змогли дістати «кожух двигуна внутрішнього згоряння».

Про те, що Росія спробує отримати американський безпілотник, що впав у Чорне море, раніше говорив секретар Ради безпеки РФ Микола Патрушев. «Я не знаю, чи зуміємо ми дістати чи ні, але те, що це робити треба і цим займатимемося, обов'язково», — сказав він, зазначивши, що технічні можливості для цього є.

США у свою чергу оголосили, що вживуть заходів, щоб уламки дрону не потрапили в чужі руки. «Це власність Сполучених Штатів, і нам не хотілося б, щоб хтось, крім нас, придбав його», — говорив координатор стратегічних комунікацій Ради національної безпеки Джон Кірбі. Він також сказав, що Вашингтон намагався «мінімізувати розвідувальну цінність» дрону для тих, хто може виявити його раніше за американців.

А представник Пентагону генерал Патрік Райдер запевняв, що МQ-9 не потрапив до рук російських військових.

14 березня американський безпілотник упав у міжнародні води Чорного моря після зіткнення з російським винищувачем Су-27, заявило Європейське командування ЗС США. У Вашингтоні стверджували, що літак РФ здійснив «небезпечне та непрофесійне перехоплення» і пошкодив гвинт апарату, а перед цим скидав на нього паливо.

У Міноборони РФ заявили, що безпілотник потонув сам, а російський винищувач не вступав із ним у контакт.

Інцидент стався у водах на південь від Криму, точніші координати падіння дрона сторони не розкривали. Глибина моря в цьому районі перевищує 1000 метрів, і її не зможе витримати водолаз навіть із потужним спеціальним обладнанням, випливає з даних Національного управління океанічних та атмосферних досліджень США.