У Кемеровській області почали писати доноси на євреїв

Коментарi:

Жительки Кемеровської області звернулися до губернатора Сергія Цивілева з вимогою перевірити діяльність іудейського руху «Хабад» у регіоні та Росії.

У відеозверненні, який опублікував рух «ОСВР Рада громадян Кузбасу», вони вимагали «розглянути питання щодо наявності підстав для визнання іноземним агентом» рабина Новокузнецька Менахема Рабіновича.

Ініціатори звернення зажадали перевірити «Танію» — основну книгу з хасидизму — «щодо ознак екстремізму».

Рух «Хабад» також називається любавичським хасидизмом. Його представником є головний рабин Росії Берл Лазар. За словами Лазара, 90% рабинів, які працюють в іудейських громадах Росії, належать до Хабаду.

Восени 2022 року помічник секретаря Радбезу Росії Миколи Патрушева Олексій Павлов опублікував статтю «Що варять у „відьомому казані“. В Україні набрали чинності неоязичницькі культи». У ній Павлов назвав рух «Хабад Любавич» ультраортодоксальною сектою та стверджував, що головний його принцип — «перевага над усіма націями та народами». Прихильниками руху Павлов назвав бізнесменів Віктора Пінчука та Ігоря Коломойського.

Берл Лазар розкритикував статтю помічника Патрушева, назвавши заяви образливими для «мільйонів віруючих євреїв, зокрема значної більшості євреїв Росії». Лазар порівняв висловлювання помічника Патрушева з «антисемітським маренням» та «новими переспівами старих кривавих наклепів від імені співробітника Ради безпеки Росії».

«У <...> статті помічника секретаря Ради безпеки РФ Павлова містилися помилкові рядки про любавичських хасидів. Прошу вибачення перед читачами видання», — заявив пізніше у відкритому листі секретар Ради безпеки Микола Патрушев. Павлова було звільнено у січні 2023 року.