США оголосили ПВК «Вагнер» транснаціональною злочинною організацією та ввели нові санкції проти їхніх спільників

Коментарi:

США запровадили нові санкції проти російських юридичних та фізичних осіб, повідомив американський мінфін.

До чорного списку потрапили віце-прем'єр Денис Мантуров, директор ФСВП Аркадій Гостєв, голова Татарстану Рустам Мініханов, бізнесмен Сергій Адоньєв та його сини.

Також під санкціями опинилися структури, пов'язані з ПВК «Вагнер» та її засновником, бізнесменом Євгеном Пригожіним. Серед них компанія Sewa Security Services, яка представляє інтереси угруповання в Центральній Африці, об'єднання «Співдружність офіцерів за міжнародну безпеку», компанія «Прайм Сек'юріті Енд Девелопмент».

З близьких до найманців фізосіб у списку — радник президента ЦАР з питань національної безпеки Валерій Захаров та гендиректор Officer's Union for International Security Олександр Іванов. Крім того, Мінфін оголосив ПВК «Вагнер» транснаціональною злочинною організацією. Штати звинувачують найманців компанії Пригожина в участі у війні в Україні, масових стратах, згвалтуваннях, викраденнях дітей та фізичних знущань у ЦАР та Малі.

Крім цього США поширили обмеження на судноремонтні підприємства, «Уральський завод цивільної авіації», виробника озброєнь для ППО «Алмаз-Антей», авіаперевізника «Авіакон Цитотранс», а також низку наукових дослідницьких центрів, що виконують держоборонзамовлення, серед них — НВП «Гамма» та "Прима".

Окремим рядком йдуть компанії, що належать холдингу «Інтеррос» Володимиру Потанину, які були перереєстровані з Кіпру до спеціального адміністративного району на російському острові. Зокрема, до SDN List включили: Whiteleave Holdings, Satcliff trading, МК "Інтеррос інвест", "Інтеррос капітал". Також у чорному списку – топ-менеджер компанії Сергій Батехін. Їхні активи на території США будуть заморожені, а операції з ними заборонені.

«Сьогодні розширені санкції проти групи „Вагнера“, а також нові санкції проти їхніх спільників та інших компаній, які сприяють розвитку російського оборонного комплексу, ще більше обмежать можливості Путіна щодо озброєння та оснащення своєї військової машини», — заявила глава Мінфіну США Дженет Йеллен.