У конгресі США закликали дати Україні на почин хоча б один Abrams – нова версія танка коштує $8,6 млн

Коментарi:

У Палаті представників США закликали відправити Україні хоча б один танк Abrams.

Оскільки таке рішення Білого дому зможе створити ефект доміно, аби підштовхнути інші країни передати Україні танки Leopard 2.

Про це заявив голова комітету із закордонних справ Палати представників США Майкл Маккол, повідомляє РБК Україна.

Він наголосив, що США необхідно зробити кроки, щоб підштовхнути європейські країни до дій та допомогти президенту Володимиру Зеленському та Україні уникнути затяжної, кровопролитної війни на виснаження.

"Якщо ми оголосимо, що збираємося дати танки Abrams, хоча б один, це призведе до ... Як я чув, Німеччина чекає, що ми візьмемо на себе ініціативу", – заявив Маккол.

Чиновник додав, що передача Україні танка створить ефект доміно, що змусить інші країни Європи відправити танки Leopard 2.

"Навіть якщо ми скажемо, що поставимо танки Abrams, я думаю, цього буде достатньо, щоб Німеччина почала діяти", – заявив Маккол.\

У танка «Абрамс» система управління вогнем найкраща у світі

Найбільш досконала модифікація американського танка M1A2 SEP V3 Abrams є, мабуть, найтехнологічнішою західною машиною. Танк оснащений дуже ефективною композитною бронею, в якій використовується збіднений уран, а нова система управління вогнем (СУО), зважаючи на все, найкраща у світі. 65-тонна машина рухається газотурбінним двигуном (такий тип двигуна, характерний для авіації, використовується також радянським танком Т-80) Honeywell AGT1500, потужністю 1500 к.с.

Як основне знаряддя використовується 120-мм гладкоствольна гармата М256 (ліцензійний варіант німецької гармати Rheinmetall Rh-120), що має відмінні показники точності. При цьому нова модифікація танка отримає на озброєння нові бронебійні підкаліберні снаряди з урановим сердечником M829E4 АКЕ (Advanced Kinetic Energy), які мають найкращу бронепробивність на сьогоднішній день (із серійних виробів). Ще однією великою перевагою машини є широкий досвід її використання в реальних конфліктах – танк дуже успішно пройшов дві іракські кампанії, а зараз воює у громадянських війнах на Близькому Сході. Весь цей безцінний досвід використовувався розробки оптимальних пакетів модернізації танка. Вартість одного M1A2 SEP Abarms складає не менше $8,6 млн. Простіші та старіші модифікації танка раніше продавалися. Єгипет придбав понад 1200 танків M1A1 Abrams, у сумі ж 6 країн, крім США, придбали 2217 танків M1, з них близько 750 у просунутій та дорогій модифікації M1A2. Помітна частина цих машин були взяті зі зберігання, пройшли капітальний ремонт та модернізацію та були реалізовані за кордон.