Суддям у Миколаєві доручено зайнятися колишнім херсонським мером Сальдо

Коментарi:

До Центрального районного суду Миколаєва надійшов обвинувальний акт щодо колишнього херсонського міського голови Сальдо.

Цей покидьок очолював військово-цивільну адміністрацію Херсонської області.

Колишнього херсонського мера звинувачують у скоєнні кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.111, ч.5 ст.111-1, ч.1 ст.436-2 КК (державна зрада, колабораційна діяльність, виправдання, визнання правомірної, заперечення збройної агресії рф проти України, глоріфікація її учасників).

Обвинувальний акт розглядається колегією суддів у складі Людмили Шолох, Івана Дірка та під головуванням Сергія Медюка, повідомляє прес-служба суду.

«У підготовче судове засідання обвинувачений не з'явився, про дату та час засідання повідомлялося належним чином шляхом публікації виклику до суду в газеті «Урядовий кур'єр» та на веб-порталі Центрального районного суду м. Миколаєва», – розповіли у прес-службі.

Крім того, прокурор повідомила, що повістка про виклик до суду розміщувалася на офіційному сайті офісу Генерального прокурора.

Суд поставив на обговорення питання щодо підсудності справи Центральному районному суду Миколаєва.

Прокурор зазначала, що при направленні обвинувального акта до суду керувалися нормами ч.9 ст.615 КПК України, а саме спрямовували за місцезнаходженням органу досудового розслідування, на даний час це Центральний район Миколаєва, а тому правила територіальної підсудності не порушені.

Відповідно до норм КПК України визначено, зокрема, що кримінальне провадження здійснює суд, у межах територіальної юрисдикції якого вчинено кримінальне правопорушення.

Згідно з розпорядженням голови Верховного Суду, територіальну підсудність Херсонського міського суду змінено на один із районних судів Одеси, що узгоджується з ч.7 ст.147 Закону України «Про судоустрій та статус суддів».

Враховуючи зазначене та низку інших норм законодавства, що узгоджуються між собою, обвинувальний акт має бути направлений до районного суду Одеси, визначеного розпорядженням Голови Верховного суду.

При цьому колегія суддів ухвалила направити обвинувальний акт щодо колабораціоніста до Миколаївського апеляційного суду для визначення підсудності.