Путін не дотримався обіцянки. Російська нафта продається до Індії з урахуванням стелі ціни

Коментарi:

Путін і заступник прем'єр-міністра рф Олександр Новак неодноразово заявляли, що росія «просто не продаватиме нафту» країнам, які йдуть обмеження в $60 за барель, встановленому «Великою сімкою» та Євросоюзом.

Однак перші ознаки свідчать, що стеля працює як передбачалося, сказав Financial Times західний чиновник. Це підтверджується даними про перевезення та страхування, які зібрала газета.

За її оцінкою, принаймні семеро танкерів було завантажено російською нафтою і застраховано західними компаніями після 5 грудня, коли почала діяти стеля. Згідно з його умовами, європейські компанії, які страхують і перестраховують понад 90% морських вантажоперевезень у світі, можуть застрахувати танкер, тільки якщо покупець підтвердив їм, що придбав нафту не дорожче за $60 за барель.

Зробити це зараз нескладно: російська нафта Urals торгується майже вдвічі дешевше за світовий орієнтир Brent. Якщо та коштує $82, Urals після введення стелі продається по $42-45 за барель, за даними агентства Argus Media, яке фіксує ціни фізичних поставок.

Дисконт Urals до Brent сильно збільшився останніми тижнями перед введенням стелі та ембарго на постачання російської нафти до Європи. Але зараз примітний насамперед той факт, що постачальники підтверджують страховим компаніям ціну покупки, щоб отримати покриття, як і передбачено введеними обмеженнями. Сінгапурська Essential, оператор одного із семи танкерів Ruby Phoenix, заявила FT: ми маємо від контрагентів необхідне підтвердження, що вантаж, про який йдеться, відповідає нормам, що регулюють стелю ціни.

Власники інших шести танкерів не відповіли на прохання про коментар.

Виявлені сім танкерів, які вийшли з балтійських портів із сукупним вантажем 5 млн барелів, як пункти призначення вказують нафтопереробні заводи в Індії. Індійські компанії Reliance та Bharat Petroleum Corporation, названі в документах покупцями частини цієї нафти, не відповіли на прохання про коментар.

Ще один західний чиновник сказав газеті, що вони виявили таку ж кількість танкерів, як і FT, які провели операції з урахуванням стелі ціни.

Насправді таких вантажів може бути більше, зазначає газета: вона визначила ще три танкери із сукупним вантажем 1,6 млн барелів сирої нафти та західною страховкою, але не має достатньо підтверджень, що в документах враховується стеля.

Путін заявив тиждень тому, що найближчими днями підпише указ про заходи у відповідь на введення стелі. Спочатку передбачалося, що може бути або введено фіксовану нижню ціну на нафту, яка буде регулярно переглядатися, або обмежено граничну знижку, яку нафтовики дають покупцям, повідомляв Bloomberg. Тепер, за даними агентства, про нижній ліміт не йдеться. Указ наразі не опубліковано.