СБУ затримала в Одесі подружжя-росіян, які збирали для Росії дані для ударів по силах ППО та складів ЗСУ

Коментарi:

СБУ заявила про затримання в Одесі подружжя, яке збирало розвіддані для РФ. За інформацією спецслужби, інформацію росіяни планували використовувати для удару під силу ППО та артилерійським складам ЗСУ.

Про це повідомляє прес-служба СБУ.

За даними СБУ, зловмисники збирали розвіддані про місця можливої дислокації та переміщення підрозділів протиповітряної оборони ЗСУ на території регіону. СБУ затримала їх під час спроби передачі закритих відомостей до РФ.

Затримані – чоловік (народився в Одесі, але згодом служив у російській армії та брав участь у бойових діях на території Чечні) та дружина – громадяни Росії. Вони були заздалегідь відправлені в Україну ще у 2018 році та отримали посвідку на проживання. Таким чином російська військова розвідка планувала створити на півдні України власний агентурний апарат.

"До повномасштабного вторгнення сім'я агентів збирала дані про суспільно-політичну обстановку в регіоні та розширювала коло своїх знайомств, готуючись до виконання основних завдань. А вже після 24 лютого, перш за все, намагалися виявити бойові позиції зенітно-ракетних комплексів "Crotale" та розташування польових. артилерійських складів із боєприпасами до ЗРК. Розвідувальна інформація була потрібна окупантам для здійснення повітряних ударів ракетами класу "Калібр" або "Кинжал" по українських військових об'єктах", – пише прес-служба.

Зловмисники розпочали активний збір інформації про підрозділи Сил оборони на Херсонському напрямку. Для комунікації із представниками російської спецслужби агентура використала заздалегідь відпрацьований анонімний телеграм-канал, повідомляє СБУ.