З метою безпеки офіс «Нібулона» переїхав із Миколаєва до Києва, – Андрій Вадатурський

Коментарi:

Через війну одне з найбільших аграрних підприємств країни «Нібулон» зазнало колосальних збитків. За першими приблизними підрахунками, це 416 мільйонів доларів. У майбутньому компанія сподівається їх відшкодувати.

Про це в інтерв'ю Українській правді розповів нинішній голова Нібулону Андрій Вадатурський.

«Ми втратили контроль над нерухомістю та рухомим майном. Нерухомість – понад 90 мільйонів доларів. Ми втратили близько 146 тисяч тонн зерна на близько 40 мільйонів доларів», – пояснив Вадатурський.

На 20 тисячах гектарів угідь, які окуповані чи виявилися непридатними через конфлікт, не зібрали врожай. Його зібрали інші компанії та відвезли. У «Нібулоні» знають хто куди, але це інша розмова. Там "підчистили" все, що можна.

Головна стаття збитків в іншому. Головним досягненням компанії останніх років було відновлення річок та судноплавства Дніпром. Побудовано елеватори, флот та цілу систему. Зараз якраз Дніпро та Миколаїв не працюють. До війни 35% експорту зерна з України проходили через миколаївські порти.

Зараз одна із найбільших складових у ціні – логістика. Саме проекти "Нібулону" за останні 15 років створили умови, за яких зерно було частково прибрано з автошляхів, його почали доставляти на елеватори річковим транспортом. Наразі зросло навантаження на автотранспорт та залізницю, зросли ціни.

Чим Україна славилася? Конкурентна логістика. Доступ до портів, Чорного моря, річки. Саме тут наші найбільші збитки: ми втратили цю перевагу.

«Ми маємо великий кредитний портфель, близько 570 мільйонів доларів. Яким був до війни, таким і лишився. Нині ми працюємо з нашими партнерами. Це 32 банки, які брали участь у розвитку інфраструктури та роботі "Нібулону". Ми шукаємо з кредиторами точки дотику, щоб компанія продовжувала виконувати свої функції, щоб люди отримували зарплату. Це для мене пріоритет, як і безпека людей. Саме тому офіс переїхав із Миколаєва до Києва», – пояснив Андрій Вадатурський.