Путін вимагає від України гарантувати безпеку Чорноморського флоту в обмін на вивіз зерна

Коментарi:

Росія готова повернутися до «зернової оборудки» і дозволити вивіз зерна з України, якщо Київ гарантує безпеку Чорноморського флоту в Криму, заявив президент РФ Володимир Путін.

«Ми не говоримо, що ми припиняємо свою участь у цій операції. Ні, ми говоримо про те, що ми зупиняємо», – сказав Путін. За його словами, одним із організаторів «зернової угоди» стала ООН, яка тепер має «провести роботу з Україною».

"Україна повинна гарантувати, що загроз для цивільних судів і для судів забезпечення Росії створюватися не буде", – наголосив Путін.

Після атаки дронів на кораблі Чорноморського флоту в Севастополі 29 жовтня Міноборони РФ заявило, що запуск морських безпілотних апаратів здійснювався з узбережжя в районі Одеси, а вони рухалися зоною безпеки «зернового коридору». Під час атаки «незначні пошкодження» отримав морський тральщик «Іван Голубець».

«Вони створили загрозу і для наших кораблів, які мають забезпечити безпеку вивезення зерна, та для цивільних судів, які цим займаються. А ми зобов'язалися забезпечити цю безпеку. А якщо — ви мене вибачите за простоту виразів — якщо Україна довбає цими судами? Винні ми», — зазначив Путін. За його словами, йдеться про «підводні апарати 6 метрів завдовжки», здатні нести «500 тонн» вибухівки. Якщо такий безпілотник потрапить у корабель, "ні від зерна, ні від корабля нічого не залишиться", попередив російський президент.

Незважаючи на формальний вихід Росії з «зернової угоди», 31 жовтня конвой з 12 зерновозами вийшов з портів України і успішно пройшов у бік Босфору гуманітарним коридором. "Ми продовжимо наші рішучі зусилля, спрямовані на благо людства", – заявив президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган у відповідь на спроби Москви зірвати угоду.

В ООН не побачили підстав вважати, що атака на Чорноморський флот порушила умови операції. За словами заступника генсека ООН з гуманітарних питань Мартіна Гріффітса, в організації виходять із того, що угода діє, незважаючи на припинення участі Росії.