Як зробити шоколадну глазур для торта: покроковий рецепт приготування глазурі

Коментарi:

Як приготувати шоколадну глазур для торта з какао. Покроковий рецепт: інгредієнти, поради щодо приготування. Як приготувати глазур для торта вдома.

Як зробити шоколадну глазур для торта

Шоколадна глазур – напівфабрикат, що грає роль прикраси для кондитерського виробу, будь то торт, тістечко та інше. По суті, це застиглий сироп, що характеризується деякою солодкістю. Продукт надає додаткові смакові властивості блюду, а також забезпечує привабливий зовнішній вигляд.

Застосування глазурі в кондитерській справі

Основна мета продукту – забезпечення гладкої, а іноді дзеркальної, поверхні десерту. Залежно від того, з якого основного інгредієнта він зроблений, може надати вишукуванню кулінарії нудотності або навпаки, забезпечити баланс солодкості й гіркості.

Продукт досить простий в приготуванні та застосуванні. Існують наступні види глазурі:

  • кондитерська – включає порошок какао, цукор і жир;
  • цукрова – на 80% складається з цукру, в т.ч. пудри, і зрештою отримує білий колір (якщо додавати інших кольорових інгредієнтів);
  • шоколадна – містить цукор, какао, а також олію-какао (якщо робиться з білого шоколаду, то є присутнім ще молочний жир).

Є присутньою також інша класифікація. Ознакою служить відсоток змісту какао і молока. Так виділяють:

  • чорну шоколадну (мінімум 25% какао-продуктів);
  • молочну (мінімум 15% какао-продуктів, молоко);
  • білу (мінімум 10% какао-олії, мінімум 15% молока).

Роблячи вибір на користь того або іншого виду, слід враховувати склад ласощів, їх смак, а також бажаний колір.

Інгредієнти для шоколадної глазурі

Найпоширенішою виступає шоколадна глазур. Її можуть готувати з чорного, молочного або білого шоколаду. За бажання, можна поекспериментувати з поєднанням різних.

Для приготування шоколадного варіанту за класичним рецептом знадобитися:

  • шоколад (білий, молочний, чорний, суміш);
  • молоко;
  • цукор;
  • ванілін або ваніль (за бажання).

Деякі хазяйки вважають за краще не використовувати молоко, а додавати вершкового масла. Також можна виключити цукор, приміром, якщо використовується молочний шоколад. Він сам по собі солодкий. З ваніліном або ваніллю також можна «гратися» на власний розсуд.

Послідовність приготування

Для того, щоб глазур забезпечила ідеальну поверхню десерту, приміром, бісквіту, необхідно дотримуватися інструкцій з приготування. З пропорціями інгредієнтів ще можна самостійно визначатися, але ось процес готування виконується за наступними кроками:

  1. Поміщення шоколаду (подрібнена плитка або маса шоколадних «монет») в каструлю або казан.
  2. Повільне розтоплення.
  3. Додавання в рідку масу молока.
  4. Доведення суміші до кипіння.
  5. Засипання цукру до складу.
  6. Ще одно доведення до кипіння.
  7. Додавання ваніліну на смак.

Основна умова – у процесі склад слід ретельно перемішувати. Це дозволяє усунути виникнення грудочок, а також добитися рівномірного смаку. Після другого кипіння суміш доводитися до необхідної густини.

Заливка кондитерського виробу шоколадною глазур'ю здійснюється доки вона ще рідка. При охолодженні вона швидко твердне, після чого добитися бажаного оформлення десерту неможливо.

Для того, щоб вийшла ідеальна поверхня після глазурування, необхідно заздалегідь вирівняти її. На ній мають бути відсутніми тріщини або вигини. У іншому випадку, глазур тільки підкреслить нерівності та помилки.