Генсек НАТО: Путіна попередили про наслідки застосування ядерної зброї

Коментарi:

Генсек НАТО Йенс Столтенберг назвав ядерну риторику президента Росії Володимира Путіна небезпечною і безрозсудною. В інтерв'ю Reuters він заявив, що організація зробить все можливе, щоб донести до Москви всю серйозність подібних заяв.

Володимир Путін, оголошуючи мобілізацію в країні вранці 21 вересня, вкотре нагадав, що у Росії є ядерне озброєння. "Для захисту нашого народу ми використовуємо всі засоби. Це не блеф. Наші незалежність і свобода будуть забезпечені всіма наявними засобами», — попередив він.

Йенс Столтенберг, у свою чергу, назвав його промову ескалацією, але не несподіванкою. "Ми будемо зберігати спокій і продовжувати надавати підтримку Україні», — зазначив він. Генсек Альянсу зазначив, що поки ніяких змін в готовності ядерних сил Росії не спостерігаються, в НАТО стежать за ситуацією.

Альянс подбає, щоб уряд Росії розумів, як НАТО має намір реагувати, запевнив Столтенберг. Дії Альянсу залежать від того, за яких умов або яке озброєння Росія застосує, ключова мета НАТО — не допустити використання ядерної зброї. "Саме тому ми так ясно говорили в наших повідомленнях з Росією про безпрецедентні наслідки», — зазначив він.

Путін переоцінив свої сили, затіваючи війну в Україні, і його останні заяви – явне свідчення цьому, вважає генсек НАТО. За його словами, відправка на фронт ще сотень тисяч людей посилить не тільки конфлікт, але і становище російської армії. Російські війська погано екіпіровані, в цій системі відсутні належне командування і контроль, сказав Столтенберг.

Столтенберг вважає, що єдиним залишається способом припинити бойові дії – довести Путіну, що Росія «не переможе на полі бою». Генсек альянсу додав:»коли він зрозуміє це, він повинен сісти і обговорити розумну угоду з Україною".