МАГАТЕ вимагає вивести російські війська з Запорізької АЕС

Коментарi:

Рада керуючих МАГАТЕ ухвалила резолюцію з вимогою вивести російські війська з території навколо Запорізької атомної електростанції.

Про це повідомила польська делегація в агентстві, зазначивши, що за прийняття документа проголосувала переважна більшість учасників. МАГАТЕ поки не публікувало ні результатів голосування, ні тексту резолюції.

Резолюція за підсумками поїздки місії МАГАТЕ в Україну була запропонована його польськими та канадськими членами від імені України, яка не входить до Ради керуючих. У тексті запропонованої версії документа йдеться, що Рада керуючих МАГАТЕ «засуджує постійні насильницькі дії Російської Федерації проти ядерних об'єктів в Україні, включаючи триваючу присутність російських військ і персоналу „Росатому“ на Запорізькій атомній електростанції».

Міністр енергетики України Герман Галущенко привітав ухвалення резолюції, назвавши документ " показовим прикладом адекватної відповіді міжнародного інституту на дії країни-терориста».

У постпредстві Росії при міжнародних організаціях у Відні резолюцію МАГАТЕ по ЗАЕС розцінили як антиросійську. "Ахіллесова п'ята цієї резолюції-в ній ні слова не говориться про систематичні обстріли Запорізької АЕС, які є головною проблемою з точки зору забезпечення ядерної безпеки і фізичної ядерної безпеки в світі», заявили російські дипломати, звинувативши в обстрілах Україну.

Російські дипломати додали, що проти документа проголосували Росія і Китай, утрималися — Бурунді, В'єтнам, Єгипет, Індія, Пакистан, Сенегал і ПАР. "Велика частина людства відмовила цьому проекту в підтримці", – зробили висновок в постпредстві.

Прийнятий документ є продовженням резолюції, прийнятої на екстреному засіданні Ради в березні. Дипломати називають метою документа демонстрацію ізоляції Росії: на неї намагаються чинити тиск, щоб вона вивела військових з найбільшої в Європі Запорізької атомної електростанції. МАГАТЕ попереджає, що окупація і обстріли під час війни створюють ризик ядерної аварії.