Російських вчителів, затриманих на звільнених територіях, судитимуть за порушення законів і звичаїв війни

Коментарi:

Як полонених їх розглядати не будуть, тому що вони не комбатанти, Женевські конвенції не передбачають обмінів невійськових

На звільнених територіях України затримали вчителів з Росії, які викладали в місцевих школах за російською програмою. Віце-прем'єр Ірина Верещук розповіла, якою буде їхня подальша доля.

За її словами, їх судитимуть за ст.438 ККУ (порушення законів і звичаїв війни).

"Вони скоїли злочин проти нашої держави. Ми багато разів попереджали російських громадян, які погодилися приїхати на територію України і здійснювати тут заборонену законом діяльність. Звичайно, міру покарання їм визначить суд, однак на території нашої держави ще знаходиться певна кількість російських громадян, які приїхали на тимчасово окуповані території і точно понесуть покарання, якщо не покинуть нашу територію невідкладно", – повідомила Верещук.

Вона уточнила, що російських вчителів не розглядатимуть як полонених для обміну.

"Як полонених їх ніхто не розглядатиме, тому що вони не комбатанти, Женевські конвенції не передбачають обмінів невійськовими", – зазначила Верещук.

Що стосується українських вчителів, які погодилися викладати за російською програмою, вони теж будуть відповідати перед законом – але вже за колабораційну діяльність.

"Там серйозні терміни покарання, і я ще раз закликаю всіх освітян на тимчасово окупованих територіях: ні в якому разі не йти на співпрацю з ворогом і окупантом, якнайшвидше евакуюватися і тим самим зберегти свої життя і здоров'я", – сказала Ірина Верещук.